Козлодуй отбеляза тържествено 140 години свобода

Козлодуй отбеляза тържествено 140 години свобода Цяла седмица се провеждат мероприятия, посветени на 140-ата годишнина от Освобождението на Козлодуй, която се отбелязва на 23 ноември. В 11 часа вчера в Ботев парк тържествено бяха открити монументалните петнадесет метрови пилони с националния трибагреник, четническото Ботево знаме и знамето на община Козлодуй. Множество жители от всички населени места на общината, ученици от всички училища и гости присъстваха на вълнуващото събитие. 
„Днес, тук, на това важно за всички нас място, поставихме паметни знаци, за да ни напомнят, че за да ни има нас, да я има свободата ни, много други дадоха живота си. Когато сме тук ще си спомняме, че свободата не може да бъде просто подарена. За нея се борим всеки ден, тя е постоянен процес и всяко усилие си струва”, каза кметът Маринела Николова. 
В словото си кметът благодари на инициативните граждани Милен Рашков, Драгомир Маринов и Светослав Стамболийски. Те организираха кампания за събиране на средства за издигането на паметните колони със знамена на свещеното място, мястото, където се е клела Ботевата чета. Община Козлодуй подкрепи инициативата като осигури средства за пилона с общинското знаме.
Тържеството премина изключително вълнуващо. Историкът Николай Пачев произнесе емоционална реч, в която спомена имената на всички, допринесли днес Козлодуй да е свободен. Прозвучаха химнът на Република България и химнът на Козлодуй, написан от Евгени Панов, в изпълнение на вокална група „Щуротреска”.
Вечерта от 18.30 часа бяха поднесени венци и цветя в центъра на Козлодуй, а от 19 часа ямболският театър представи постановката „Чичовци” в Дом на енергетика. Входът за граждани бе свободен.
Тържествата на 23-ти ноември започнаха от рано сутринта. В 9 часа пред паметника в село Хърлец жители и представители на община Козлодуй поднесоха венци в знак на почит към героите, отдали живота си в сраженията за освобождението на нашия край.
Община Козлодуй беше организирала серия от събития, свързани с годишнината. На 22-ри ноември в заседателната зала на местната администрация се състоя дискусия на тема „Свободата – дарена или заслужена”, в която взеха участие ученици, историци и граждани. Възпитаници от местните училища се включиха много активно в дискусията като представяха исторически факти и изказваха мнения. По темата бяха подготвени и есета на ученици, носещи изключителен емоционален заряд, чрез който аудитория беше върната в тежките за българския народ времена на робство. Всички присъстващи се обединиха около думите от есето на ученик от ПГЯЕ: „Свободата не идва даром, а е изстрадана и извоювана с кръвта на най-добрите синове на Майка България!”
На 13 ноември, в НЧХП „Христо Ботев”, бе открита изложба на фотографии и книги по повод 140 години свободен Козлодуй, която е позиционирана и в Дом на енергетика на 23 и 24 ноември.
На 15 ноември,в зрителна зала на читалището бе представена книгата „1 000 причини да се гордеем, че сме българи”. На срещата присъстваха председателят на общинския съвет Мая Занева, ученици, жители от населените места, представители на организации. Николина Горова, председател на Фондация „Българска гордост”, направи кратка презентация на интересното издание. Целта на срещата бе да се инициира участието на местната общност в написването на книга „100 причини да се гордея, че съм от Козлодуй”. Фактите, които ще влязат в книгата, ще са от най-различни области. Всички жители, малки и големи, могат да изпращат своите предложения на електронната поща на община Козлодуй.
24.11.2017, 09:27 часа
922 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha