Одрусаха с актове за над 55 000 лева фирми във Враца

Одрусаха с актове за над 55 000 лева фирми във Враца Инспектори по труда са наложили актове за 55 300 лева на 45 фирми работещи в различни сфери, по-голямата част от които са били в сферата на строителството, научи BulNews.bg.
Три от солените глоби са били за неизпълнени предписания –изплащане на трудови възнаграждения в целия им размер. Собственикът на фирмата се е опитал да се скатае като плати само част от заплатите на служителите си, но за действията си е бил глобен.
20 от съставените актове през миналия месец от инспекторите по труда са били в сферата на строителството, като сериозни нередности са открити при санирането на сгради, асфалтирането и фирмите, работещи по водния цикъл на града. Нередностите при санирането са били засечени при извънредни проверки през почивните дни, като са установени работници без трудови договори. Минималната санкция за работодателя за всеки един от недокументираните работници е била 1 500 лева. При една от инспекциите дори се наложило проверяващите да потърсят помощта на полицията.
Една от глобите пък е била наложена на фирмата, наета да поставя паветата на паркинга на хипермаркет „Кауфланд“.
Директорът на инспекцията по труда във Враца Румен Младенов коментира, че глобените фирми не са от региона, а само работят тук.
За месец октомври влезлите в сила след обжалване наказателни постановления на некоректни работодатели са 18, които са в размер на 13 400 лева. За периода са дадени 505 задължителни предписания, отстранени са трима работници, които са били неправоспособни и са спрени 15 неизправни и опасни машини и съоръжения. Благодарение намесата на инспекцията намалява броят на фирмите, които забавят изплащането на трудовите възнаграждения. За периода са изплатени 28 200 лева в две фирми.
24.11.2017, 08:30 часа
3129 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha