Разкопките в Мездра свършиха, вижте какво още откриха археолозите /снимки/

Разкопките в Мездра свършиха, вижте какво още откриха археолозите /снимки/ Днес е последният ден, в който екип от археолози от регионалния исторически музей във Враца работят по разкопките в центъра на Мездра. Безценните археологически находки разкриват редица любопитни факти от живота и разположението на града през римската епоха.
Според директора на врачанския исторически музей Георги Ганецовски от тези разкопки се разбира, че в центъра на Мездра има нещо като малкия Пловдив. „Буквално под краката на мездренчани лежат руини от римския период. Става въпрос за застроено селище градски тип, което би трябвало да има форум – централен площад и административни сгради, добавя директорът.
За 10-те дни усърдна работа са намерени 10-тина монети, повечето от които са бронзови, а две сребърни. Находките се отнасят към намереното по-рано монетно съкровище и явно са били изпуснати, разказа специално пред репортер на BulNews.bg  директорът на врачанския музей Георги Ганецовски.
Една от най-любопитните находки, на която са попаднали археолозите е ключ от сградата, която проучват в момента.
„В тази сграда са живели хора от средната класа, които явно по принуда се е наложило да заровят монетно съкровище, събирано повече от два века“, сподели Ганецовски и допълни, че на терена са открили три сгради, който са били застроени една върху друга, като и трите са били унищожени от пожар.
„В средната или втората по ред хронологически попаднахме и на тайника, в който е било поставено гърнето със съкровището. Той е бил взидан в югозападния зид на постройката и с течение на годините тук израства и най-известната джанка в България“, допълни археологът.
Според Ганецовски интересното е, че ориентацията и на трите постройки е пряко свързана с посоката на разположението на Калето, което говори, че там има заложена градоустройствена идея през Римския период /2-3 век/.
„Ние имахме уникалния шанс да проведем спасителни археологически проучвания на централната застроена територия на град Мездра, нещо, което до момента не е правено. Благодарение на тези разкопки имаме изключително ценна информация за хората, живели тук през вековете“, заяви Ганецовски. 
24.11.2017, 13:28 часа
2743 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha