Министър Димов: Въздухът в Монтана и Видин е най-мръсен

Министър Димов: Въздухът в Монтана и Видин е най-мръсен Качеството на въздуха се подобрява, но София все още е най-мръсната столица в Европейския съюз. Това стана ясно по време на конференцията „Проблеми и решения за подобряване качеството на атмосферния въздух" в столицата, организирана от министъра на околната среда и водите Нено Димов.
Европейската комисия вече осъди България заради мръсен въздух в почти цялата страна. В момента правителството търси отсрочка, за да предприеме мерки за справяне с проблема.
Министърът на околната среда и водите е категоричен, че в България, единственият конкретен замърсител на въздуха са фините прахови частици.
„Като махнем всички останали, с които нямаме проблем, този го имаме практически почти навсякъде. В 25 града се замерват постоянно нива, които са над пределно допустимите по законодателство", обяви Димов.
По последни данни от тази седмица най-големи нива на запрашаване на въздуха има във Видин, Монтана и Горна Оряховица. А в столицата, единствено в кв. „Бояна" измериха повишени норми на фини прахови частици.
„Причините са битовото отопление , автомобилният транспорт, индустрията и енергетиката", допълни еко министърът.
Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов пък обяви, че ще има обединение на институциите за решаване на проблема.
„Всички институции ще започнат да работят заедно по решаването на проблема, наказателната процедура не трябва по никакъв начин да се допусне, нямаме друг избор освен да вземем превантивни, спешни мерки", обяви Симеонов.
Въпреки че въздухът в София става все по-чист, министрите ще се обединят около още предложения за подобряване на нивата на фини прахови частици. Правителството се опитва да убеди Брюксел, че предприема мерки за справяне с проблема, за да получим отсрочка.
24.11.2017, 14:01 часа
2041 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha