Това са опасните заместители на захарта

Това са опасните заместители на захарта Повечето диети изключват напълно от менюто захарта. За много хора обаче животът, лишен от сладост, е кошмар, затова посягат към захарозаместителите. Правилен ли е този избор и с какво заместителите на захарта може да са опасни?
В аптеките и магазините има огромно разнообразие от различни препарати, продукти и добавки, които на вкус наподобяват захарта. Те са натурални и изкуствени и поначало са предназначени за хора, болни от диабет. Към тях обаче посягат не само болни, а и хора, които искат да отслабнат. Проблемът обаче е, че газираните „лайт” напитки и дъвките без захар съвсем не са безобидни.

Натурални заместители на захарта
Към тях се отнасят фруктоза, сорбитол и ксилитол. Тяхната енергийна стойност е около 1,5 – 2 пъти по-малка от тази на захарта. Фруктозата се извлича от плодовете, присъства и в меда. Прилича много на захарта, но е почти два пъти по-сладка от нея. Съвършено безвредна е, но не е подходяща за хора на диета, тъй като е много калорична. Ксилитолът е бял прозрачен прах с натурален произход, а сорбитолът се прави от царевица и памук. Основните минуси са, че в големи дози те могат да причинят диария и стомашни разстройства. Не са подходящи за отслабващи, тъй като също като фруктозата са висококалорични.

Изкуствени захарозаместители
Желаещите да свалят наднормените килограми са опитват да понижат броя на калориите в менюто си по всички възможни начини, като понякога не отчитат рисковете за здравето си.

Захаринът е по-сладък от захарта с около 300 пъти и е един от първите й заместители. В момента той е забранен в САЩ, Канада и ЕС, тъй като е създава риск от развитие на рак и обостря образуването на камъни в жлъчката. Освен това е категорично противопоказен при бременност.

Цикламатът е изобретен преди повече от 70 години, а сладостта му е по-силна от тази на захарта 40 пъти. Категорично е противопоказен за бременни и деца и има съмнения, че предизвиква бъбречна недостатъчност. Във Франция, САЩ и Великобритания е забранен още от 1969 г.

Аспартамът е по-сладък от захарта почти 150 пъти. Рядко се използва самостоятелно, обикновено се смесва цикламат и захарин. Освен това той присъства в повече от 6000 продукти. Много експерти признават, че е изключително опасен, тъй като може да провокира епилепсия, хронична умора, диабет, умствена изостаналост, мозъчни тумори и други заболявания на главния мозък. Предозирането може да предизвика загуба на памет, заболявания на детеродните органи, припадъци, наднормено тегло.

Ацесулфам – 200 пъти по-сладък от захарта. Често го добавят в сладоледа, бонбоните, газираните напитки. Съдържа метилов спирт, който влияе негативно на сърдечносъдовата и нервната система и може да предизвика привикване. Забранен е в САЩ.

Помагат ли ни захарозаместителите да отслабнем
Специалисти от Северна Каролина, САЩ са доказали, че заместителите на захарта може да имат обратно действие и да спомогнат за натрупване на наднормени килограми. Лекарите съветват да смените захарта със заместителите от нов тип:стевия (билка със сладък вкус), цитроза (получава се от ципата на цитрусовите плодове, по-сладка 1800 пъти от захарта и безопасна за организма), монелин (създаден на основата на природни протеини, но към момента не е достъпен за широка аудитория, тъй като е доста скъп).
03.12.2017, 13:40 часа
857 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha