Ново 20! "Топлофикация" готви поредна резачка за абонатите

Ново 20! "Топлофикация" готви поредна резачка за абонатите От следващата зима клиентите на "Топлофикация", които са остъклили и включили балконите си към кухни и стаи от жилището ще плащат повече за парно. Причината е, че отоплителният обем на апартамента ще бъде увеличен с този на балкона, който е прибавен към прилежащото жилищно помещение, пише "Телеграф". 
Фирмите за дялово разпределение и представители на "Топлофикация" и на етажната собственост в сградата ще бъдат длъжни при годишно отчитане на уредите за изготвяне на изравнителните сметки да засекат и изчислят допълнителните отопляеми обеми, получени при преустройството на жилищата и включване на остъклените балкони. Това е записано в промените на Закона за енергетиката, изготвени от екип от Техническия университет и висококвалифицирани енергийни специалисти на неправителствени организации, внесени при председателя и зам.-председателя на парламентарната комисия по енергетика към 23 октомври тази година. Проектът се подкрепя и от омбудсмана Мая Манолова, Федерацията на потребителите и Комисията за защита на потребителите.
Отопляемият обем на апартаментите се използва за определяне на дела от сградната инсталация, който трябва да платят отделните домакинства във входа. самата енергия от инсталацията на блока ще се измерва точно в началото на отопляемия сезон и няма да се изчислява по формули, които не дават точни справедливи стойности. Това ще бъде извършено от фирмите за дялово разпределение заедно с представител на "Топлофикация". След това дружеството ще е длъжно да подпише индивидуален договор с всеки собственик на апартамент. Домакинствата, които не се отопляват с парно и не ползват топла вода, подгрявана от теца, могат да не подписват договор с "Топлофикация". Енергията за "сградната инсталация" за техните жилища ще се плаща от самото дружество, се казва още в проекта. 
Количествата топлина за отопление и за битово горещо водоснабдяване в абонатната станция ще се определя според показанията на основните топломер и водомер и на допълнителен топломер, включен в кръга на отоплителната система или в кръга за топлата вода. Така фирмите и топлофикацията няма да могат да прехвърлят към сметките за топла вода част от енергията за отопление, което сега става заради неточно изчисление и замерване на енергията за подгряване на топла вода.  
05.12.2017, 11:38 часа
1232 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha