Регистрираха първия за сезона случай на грип у нас

Регистрираха първия за сезона случай на грип у нас Потвърден е първият грипен щам за сезона в България, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „Днес в Пета МБАЛ - София беше потвърден първият грипен щам за сезона. Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам „Ямагата". Доказан е при 14-годишен пациент. Тръгва циркулацията на грипа в България", обясни проф. Кантарджиев.
Проф. Кантарджиев препоръча да не се контактува с болни, да се използват влажни кърпички. 
„Хората трябва да мият ръцете си и да знаят, че не само пръските предават грипния вирус. Когато има възможност трябва да се проветрява, да се отварят прозорците и в градския транспорт. Трябва да се яде витаминозна храна", каза още проф. Тодор Кантарджиев.
„Не трябва да се разчита на думите на хора, които не са специалисти и съветват за различни алтернативи. Лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукти. Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват - те са 30 лв., да закупят тези лекарства, да говорят с лекарите си и да ги имат в резерв. Ако заболят от грип лекарството трябва да се вземе в първите 36 часа, защото след това ефективността му рязко намалява", допълни той. 
05.12.2017, 15:18 часа
481 0
loading...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha