Христо Иванов: Ще има протести, ако Бойко Борисов се опита да започне отново ”Белене”

Христо Иванов: Ще има протести, ако Бойко Борисов се опита да започне отново ”Белене” "Ние се противопоставяме на строителството на ”Белене” и последно поискахме заедно с нашите партньори публикуването на окончателната версия на доклада на БАН. Ние ще настояваме за разследване на всички схеми около ”Булгартабак”, очакваме отговора на президента и парламентарните сили и ще преминем към международна кампания по темата. Ако Борисов направи стъпка за рестартиране на "Белене", ние ще организираме протести. Защото става дума за свободата на България", заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов, разпространено от пресцентъра на партията.
"В "Бивол" изтече междинна версия на доклада на БАН за АЕЦ "Белене". Факт, който не се отразява от голяма част от медиите. От публикацията в "Бивол" става ясно, че докладът е бил обект на намеса и редакции от страна на управляващите. През цялото време правителството подготвя общественото мнение за рестарт на строителството на АЕЦ "Белене" и очевидно очакванията са били БАН да осигури аргументи за това", казва още Иванов.
Той отбелязва, че окончателната версия на доклада е засекретена без никакви аргументи за това.
"Във версията на доклада в "Бивол" се разглеждат различни сценарии за реализацията на "Белене" и общо 90 комбинации между тях и се заключава: "При нито една от тези 90 комбинации проектът не е финансово жизнеспособен. Това се случва и при най-високи цени, пълно натоварване и различно съотношение между собствен и привлечен капитал. Нетните парични потоци на проекта са отрицателни, а вътрешната му норма на възвръщаемост е под дисконтовата норма."
Според Иванов се подготвя нов етап "от този дългогодишен грабеж".
Лидерът на "Да, България" дава пример за необяснимо поведение на институциите и политическата класа - с доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата. Миналата седмица той внесе искане за образуване на анкетна комисия във връзка с доклада, в който се споменава, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак", са се превърнали в източник на контрабанда в Турция.   
05.12.2017, 16:29 часа
1235 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha