Ето трите схеми за незаконно подслушване, прилагани от МВР и прокуратурата

Ето трите схеми за незаконно подслушване, прилагани от МВР и прокуратурата Три основни схеми за незаконно подслушване прилагат МВР и прокуратурата, разкриха пред "Фрог нюз" от вътрешното ведомство.
Първата е най-широко прилагана. За да се получи разрешение от съда за прилагане на СРС, се прилагат измислени мотиви. Ако се проверят ще се установи лесно, че те не кореспондират с истината. На практика, обаче няма механизъм, който да налага подобни насрещни проверки. Именно на този законодателен пропуск разчитат ченгетата.
Друг начин да се преметне съда е малко по-сложен и при него се изисква предварителна подготовка. Става дума за създаване на фалшиви справки и сигнали срещу даден човек. Обикновено те са анонимни и набеждават дадено лице, че е извършило престъпление или се готви за това. На базата на тези изкуствено създадени документи се оформя и самото искане до съда. Такъв беше случаят с подслушването на Касим Дал. Според анонимният сигнал той е готвел  убийството на Делян Пеевски.
Трети вариант за искане на СРС е уж да се установи кой е собственика на даден телефон. Дори това да стане в кратки срокове, службите може да отричат, че е установен реалният ползвател и да продължат с искането си за подслушване.
06.12.2017, 16:15 часа
1716 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha