Вижте какво се случва с тялото ни, когато ядем люто

Вижте какво се случва с тялото ни, когато ядем люто Пикантните храни са едно от онези неща, които обичаме или мразите. Често няма средно положение между тях. Подобно на много неща, които ядете, лютият сос може да окаже голямо влияние върху тялото и здравето ви. Вижте как влияе той на общото ви състояние.

Може да усетите болка в езика
Ако някога сте хапвали много пикантен лют червен пипер, знаете, че може да усетите болка като от изгаряне. Това се дължи на капсаицина, който се свързва с рецепторите на езика ви, които усещат температура и индикират болка. Не се притеснявайте, това е само временно.

Температурата ви се покачва
Винаги, когато хапнете нещо пикантно, като лют сос, тялото ви се подлага на термогенеза - процесът, при който вътрешната температура се повишава. Това ви кара да се потите, лицето ви може да стане червено, защото най-малките кръвоносни съдове в тялото се разширяват.

Настроението ви се повишава
Малко след като езикът започне да усеща горенето, нервната ви система, отговаряща на вика за помощ, която получава от останалата част от тялото ви, освобождава ендорфин, който повишава настроението. Това помага на тялото да преодолее по-лесно болката от горенето в устата си.

Сърцето ви ще започне да бие по-учестено
Лютото увеличава количеството на кръвта, протичаща към стомаха, което води до увеличаване на сърдечната честота и засилва кръвообращението на цялото тяло. Това е в отговор на топлината, която току-що сте погълнали.

Може да получите киселини
Ако сте склонни към киселини, едно от нещата, които трябва да избягвате да ядете, са пикантни храни. Първоначалното усещане всъщност не е гадене, а капсаицинът, който се свързва с рецепторите на хранопровода, което причинява киселини. За всеки случай, имайте под ръка антиациди.

Сезонните алергии ще се разсеят
В интервю за HuffPost д-р Клифърд У. Басет казва, че капсаицинът в кайенския и лютия червен пипер ще помогне да се отървете от хремата, следствие на алергии. Затова хапнете малко люто следващия път, когато се обадят и вижте как ще ви повлияе.
07.12.2017, 13:42 часа
932 0
loading...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha