Европейската комисия дава на съд България

Европейската комисия дава на съд България Европейската комисия ще предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз. Това бе решено днес, а причината е липса на уведомление за цялостно прилагане в националното законодателство на общностните разпоредби в областта на съвместното управление на авторското право и сродните му права, и на многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн, което беше предвидено да се извърши до 10 април миналата година.
Същият иск ще бъде предявен и срещу още три държави членки на Европейския съюз - Испания, Люксембург и Румъния, съобщава БНТ.
Комисията призовава Съда да наложи финансови глоби на тези четири държави, като за България сумата е 19 121 евро на ден, за Испания е 123 928 евро на ден, за Люксембург е 12 920 евро на ден и за Румъния е 42 377 евро на ден. Процедурите за нарушение бяха открити през май миналата година и до днес комисията не е получила уведомление, че са предприети необходимите мерки за прилагане на директивата в съответното национално законодателство.
Директивата цели да подобри начина, по който се управляват всички организации за съвместно управление чрез създаването на общи стандарти за управление, прозрачност и финансова дисциплина. С нея се определят общи стандарти за многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар. Директивата е важна част от законодателството за авторското право в Европа, отбелязва ЕК.
Всички организации за съвместно управление трябва да подобрят своите стандарти за управление и за прозрачност, се посочва в съобщението.
Директивата беше приета на 4 февруари 2014 година. С неприемането на всички законови, подзаконови и административни разпоредби, необходими за спазването на директивата, или с неуведомяването на ЕК за подобни разпоредби до 10 април 2016 г., България, Испания, Люксембург и Румъния не са изпълнили своите задължения, установява комисията.
07.12.2017, 13:52 часа
561 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha