Голям дефицит във Велико Търново: Стартова заплата 1500 лева, а желаещи няма

Голям дефицит във Велико Търново: Стартова заплата 1500 лева, а желаещи няма В региона на Велико Търново няма фирма, която да не изпитва нужда от персонал, съобщава "Борба", като се позовава на информация от Дирекция "Бюро по труда". Проверка на изданието показа, че стотици работни места стоят незаети независимо от факта, че възнагражденията са доста солидни, пише Блиц. 
В момента на пазара на труда в региона най-конвертируеми са готвачите и шофьорите, като за тях свободните позиции в бюрата по труда по места са над 200.
1500 лв. е стартовата заплата на готвач в момента, показва справка на „Борба“ в регионалната структура на Агенцията по заетостта.
Множество са обявените свободни позиции на територията на Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. Кандидатите са толкова малко, че вече работодателите са склонни да наемат и без опит.
1200 лв. е стартовата заплата за вътрешни шофьори, както и за водачи на тежка техника. Ако сте жител на някое населено място извън В. Търново, работодателят плаща и пътните разноски, само и само да си осигури кадри за работа. Стругари, заварчици, фрезисти са другите особено ценени и високоплатени професии в болярския град, както и в останалите населени места от Триградието, сочи актуалната справка.

В СЪСЕДНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА МАСОВО СЕ ТЪРСЯТ УЧИТЕЛИ. СТАРТОВИТЕ заплати в бранша започват от 760 лв. за педагозите начална подготовка. Тук също се надпреварват да наемат шофьори и механици. „Има много висшисти, качеството на образованието е добро, но учебните заведения не отговорят на реалните потребности на бизнеса.
В района например няма училище, което да подготвя обикновени стругари или елтехници, но друг е въпросът, че даже и да имаше, малцина биха се навили да работят това”, коментира Обрешко Нечев – шеф на Бюрото по труда във Велико Търново. Заради ниското заплащане, лошите условия на труд и тежката дейност в повечето местни заводи стругари, фрезисти, заварчици и т.н. са на възраст над 40 – 45 години. Младите хора или бягат в чужбина, или предпочитат да карат на социални помощи и да допълват доходи в сивия сектор или с по-престижна работа.

ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ И ДОБРЕ ПЛАТЕНИ ПОЗИЦИИ СА ТЕЗИ НА КОМПЮТЪРНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ. Няколко западни фирми си търсят специалисти за управление на софтуерни конфигурации, които могат да работят даже от дома и да получават добри пари. Служители по поддръжка на софтуер и програмисти, включително и студенти, примамват дружества от Велико Търново с чуждо участие. Даже и за позиция, за която се търсят среднисти обаче, езиковите познания и компютърната грамотност – MS Office, Internet, визията и общата култура са решаващи.
Същото се отнася и за добре платените позиции за търговски представители на водещи български и чужди компании, които също набират персонал за Велико Търново. До 2 хил. лв. месечно предлага един от потенциалните работодатели, специализирал се в сферата на видеонаблюдението. Счетоводители със стартова заплата от 1500 лева, брокери, застрахователни агенти и рекламни представители, готвачи и музиканти са другите актуални позиции, които предлага трудовата дирекция. 
08.12.2017, 14:03 часа
1977 1
Коментари

@@@

08.12.2017, 15:57 часа
1500 лв заплата - страхотен майтап. :)
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha