16 нови болни от туберкулоза, открити в Монтанско

16 нови болни от туберкулоза, открити в Монтанско За първите 9 месеца на 2017 година новооткритите болни от туберкулоза в регион Монтана са 16, съобщи шефът на тубдиспансера д-р Цветан Петров. Това е заболеваемост от 11,44 на 100 хиляди и за първи път в региона делът на болните е под средния за страната, който е около 21 на 100 хиляди души.
Една от причините болните да намаляват е седмиците за профилактика на болестта, които се организират по няколко пъти  в годината в монтанската болница, казаха от ръководството на клиниката.
От 11 до 15 декември е четвъртата за тази година седмица за безплатни прегледи. Всеки гражданин може без нито стотинка да провери статуса си, дори и да не е здравно осигурен. Прегледите се провеждат от 8 до 13 часа.
Монтана бележи голям напредък в справянето с болестта, има ясно изразена тенденция на спад на заболеваемостта от туберкулоза в областта. За последните 10 години болните са намалели два пъти. Те продължават да намаляват постепенно всяка година, благодарение на навременното им обхващане и качественото и пълно  лечение, което получават, коментира д-р Петров.
До 2030 г. туберкулозата в България трябва да е ликвидирана. Това предвижда 10-годишната програма за България на Глобалния фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН, която приключва в края на 2018 г. До тогава по програмата има осигурени средства с лимит до 45 лева на пациент за ден. Реално дневната издръжка на един болен е 60 лева. Разликата се доплаща със средства на МБАЛ-Монтана, подчерта д-р Петров.
10.12.2017, 16:02 часа
3314 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha