Русия с първи осъден министър от 18 години насам

Русия с първи осъден министър от 18 години насам Руски съд осъди на 8 години затвор при строг режим и 130 млн. рубли (над 3.6 млн. лв.) бившия министър на икономиката Алексей Улюкаев. Така той става първият високопоставен руски представител, осъден за корупция през 18-те години на власт на Владимир Путин. Адвокати на Улюкаев казаха, че ще обжалват присъдата.
Улюкаев бе задържан миналата година в централата на руската петролна компания „Роснефт” и обвинен, че е приел подкупа в размер на 2 милиона долара от шефа на „Роснефт” Игор Сечин, за да одобри продажбата на държавната компания „Башнефт” на неговото дружество. По време на процеса подсъдимият твърдеше, че е станал жертва на провокация, организирана от Сечин. Прокуратурата бе поискала присъда от 10 години за Улюкаев.
По време на процеса влиятелният Игор Сечин, който Улюкаев нарече „демон”, на няколко пъти отказа да се яви в съда, въпреки че беше призован.
Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира присъдата на Улюкаев. Бившият руски финансов министър Алексей Кудрин, който е съветник на президента Путин, обаче определи присъдата като безпочвена. „Това е ужасна, безпочвена присъда”, написа Кудрин в руска социална мрежа. „Работата на разследването е слаба. Много хора се сблъскват с подобна несправедливост в наши дни”, допълни той.
15.12.2017, 15:18 часа
479 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha