„Подслушват“ за извънземен живот загадъчен астероид

„Подслушват“ за извънземен живот загадъчен астероид Астрономи започнаха "електронно подслушване" на загадъчния астероид, наречен Умуамуа, в търсене на извънземен живот на обекта, удивил учените с необичайната си форма на пура, съобщават Франс прес и ДПА.
Операцията в рамките на програмата "Breaktrough Listen" започна в сряда. За целта към мистериозния обект беше насочен мощният радиотелескоп "Грийн Банк" в щата Западна Вирджния, САЩ.
След 10-часово наблюдение е установено, че Умуамуа не излъчва изкуствени сигнали и няма признаци, че е "нещо повече от късче материя" в космоса, се посочва в изявление, направено от говорителка на "Breaktrough Listen".
През ноември беше съобщено, че наподобяващият пура астероид е първият по рода си пришълец от друга слънчева система. Удълженият обект с дължина 400 метра удиви учените с необичайната си форма.
Тезата за творение на пришълци е невероятна, според Рюдигер Йен от Европейската космическа агенция (ЕКА).
"Тази идея обаче не ме разсмива. Все пак зад нея стоят видни учени. Подобна форма вероятно е по-разпространена, отколкото си мислим, но повечето астероиди, които биха могли да имат такава, са твърде отдалечени и твърде тъмни, за да бъдат засечени", сподели Йен.
Проектът "Breaktrough Listen" е лансиран в началото на 2016 г. и е посветен на търсенето на извънземен интелект. Сред целите му за наблюдение са 1 милион близки звезди и централните региони на минимум 100 близки галактики.
Програмата на стойност 100 милиона долара се финансира от руския предприемач Юрий Милнер. Сред видните ѝ поддръжници е световноизвестният британски теоретичен физик и космолог Стивън Хокинг.
15.12.2017, 15:43 часа
887 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha