Нов грип набира скорост

Нов грип набира скорост Грипна епидемия в България може да се очаква в края на януари или февруари, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В този етап от годината, след като са приключили типичните ентеровируси, които предизвикват предимно засягане на стомашно-чревния тракт, от септември нататък зачестяват различни респираторни вируси.
Заболяването, което предизвикват те, е почти с еднакви симптоми, преминава сравнително леко, рядко се налага търсене на лекарска помощ или лечение в болница. Този етап също е преминат и сега сме в навечерието на евентуалната грипна сезонна епидемия. Наблюдаваме внимателно какво става в България и Европа и все още може да се каже, че нещата са на характерните нива за сезона, даже с малко изоставане. До момента в Центъра за заразни и паразитни болести имаме изследване за грипен вирус на 207 души от цялата страна с подобни симптоми – трахеити, бронхити.
Към момента положителни са само пет проби, което е 2,5%. Това е нисък процент. В Европа в момента този процент надминава 11, но това също е нормално за сезона. Просто грипният вирус набира скорост и най-вероятно в края на януари или може би февруари, ще се достигне до много високи, епидемични нива. Вероятно ще се наложи в отделни области да се обяви епидемия и ще има ограничителни мерки, заяви д-р Кунчев. Той уточни, че прогнозите за тази година е за два грипни вируса – от типа H3N2, като представител на тази група е щамът "Хонконг", и H1N1, като най-популярен от тази група е щамът "Калифорния", или т.нар. свински грип. Тази година щамът вече е заменен от друг представител на групата H1N1 – "Мичиган". Винаги се посочват и два щама от групата B - те рядко имат възможността да предизвикват епидемии, но има паралелна циркулация. От петте положителни проби, които сме изолирали две са на H1N1 и три са на B щам – "Ямагата".
Д-р Кунчев е категоричен, че най-ефективният начин на противодействие на грипа е да бъдем имунизирани. Грипната ваксина предпазва от тежко протичане на заболяването и от усложнения, уточни той. Очертава се най-засегнати от грипа да са хората над 65-годишна възраст, хората с хронични заболявания и децата, обясни още главният държавен здравен инспектор.
 
20.12.2017, 09:32 часа
1296 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha