Илко Семерджиев: Войната между ГЕРБ и БСП ще даде персонални жертви

Илко Семерджиев: Войната между ГЕРБ и БСП ще даде персонални жертви В началото на мандата си Бойко Борисов предложи на Корнелия Нинова председателството на парламента и ръководството на европредседателството на Златева като вицепремиер.
При президент, който не е издигнат и избран от ГЕРБ, това си беше предложение за некоалиционно споделяне на власт поради неувереност в успеха на третия си мандат. В същото време Сергей Станишев председателства ПЕС и щеше да изглежда, че ЕНП съучаства в подялбата, при това не само на българска почва.
Отказът на БСП предизвика компенсаторен отговор - щом не мога да си купя спокойствие и успех с власт ще го направя с пари, с вашите пари. Така се стигна и до сделката с ДПС, чиято конкретна цена тепърва ще узнаваме. Сега ще видим сблъсъка на две претенции с един и същ смисъл - или всичко или нищо.
Войната БСП - ГЕРБ ще даде персонални жертви - някой от председателите ще трябва да подава оставка (за единия може и само в качеството на премиер) и това вероятно ще стане още през 2018 г. Хляб донякъде има, зрелищата предстоят и всичко това на терена на корупцията - задава се голямо представление, което си търси и европейски зрители.
Истинското предизвикателство, обаче, е пред гражданското общество на България, което на съсловно-егоистичен принцип засега (предсъзнателно) само осребрява ситуацията. Дали ще се роди истинско такова или не - това е въпроса. Големият въпрос. Чак след това (евентуално) можем да станем граждани на Европа.
02.01.2018, 14:13 часа
1036 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha