Тарикати ни искат 6 стотака за монетата за БГ председателството

Тарикати ни искат 6 стотака за монетата за БГ председателството Тарикати ни искат 666 лева за сребърната възпоменателна монета, която БНБ пусна за българското председателство на Съвета на ЕС, установила проверка на „Монитор“. Само ден след като тиражът бе изчерпан от касите на централната ни банка в интернет почнаха да се появяват обяви за главоломни суми. Най-скромната оферта е за 150 лева. Други пък предлагат да ни продадат парата за 440 лева или 500 лева. Има и хитреци, които са успели да се сдобият с повече от една десетолевка и ни офертират с цени за две или три монети. Така например един от продавачите иска 666 лева за една монета. За две обаче цената ще бъде 1200 лева а за три стотинки – 1500 лева.
Друг пък е решил да подбие цената и дава две монетки за 950 лева, а трите за 1300 лева. Тиражът от 3000 сребърни възпоменателни монети за българското европредседателство бе изкупен само за два дни, а за да си купят нумизматичното издание пред сградата на Централната банка имаше дълги опашки. Българската народна банка пусна на 2 януари в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема "Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г.". Монетата е с номинал десет лева. Тя се продаваше на касите на БНБ и "Дружество за касови услуги" в София, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив за 66 лв. без ДДС. В първия работен ден от новата година бяха продадени 844 броя а в сряда останала част от емисията, съобщиха за „Монитор“ от БНБ.
Чрез провеждане на обществена поръча от страна на Министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 е сключен договор за предаване на 1000 броя от сребърната възпоменателна монета. Пред „Монитор“ председателят на Пловдивското нумизматично дружество „Филипопол“ Петър Неделев коментира, че в момента се е вдигнал много шум с цел да се повиши интересът към монетата.
„Тази монета нито е много красива, нито тиражът й е твърде малък, не е нищо по-интересно от другите монети бе категоричен той. Неделев направи паралел с друга монета, която БНБ пусна в обращение в края на ноември 2017 г., а именно „150 години от построяването на моста на Кольо Фичето край Бяла“. Парата отново е сребърна и с номинал от 10 лева, но според нумизмата е много по-красива в сравнение с тази за председателството. По думите му подобен тип монети след няколко години повишават цената си с около 10-20%. „Това в момента е спекула и мисля, че ще отшуми“, заяви експертът. Нумизматът каза още, че опашките от хора, които се извиха пред БНБ, не са оправдани, тъй като 80% от чакащите са чули, че ще има някаква далавера, т.е. ще купят нещо, което може да поскъпне. Според него първоначално ще се продадат няколко монети на двойна и тройна цена, но след това пазарът ще утихне и „след три месеца това ще се забрави“.
Освен сребърната десетолевка в интернет се предлагат и обикновените разменни двулевки, които са на същата тема. Собствениците на новите пари ги предлагат на цени между 4,50 и 5 лева. За две сумата е е 8 лева, а за по-големи количества ще трябва допълнително да се договорим със собственика. Тиражът на тази монета е 500 хиляди и продължава да се продава в касите на БНБ и в Дружество за касови услуги" в София, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив. Ако не си я купим обаче тя може да стигне свободно до нас, ако ни я върнат в магазина. 
05.01.2018, 11:59 часа
733 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha