С 9 протеста откриваме председателството в София

С 9 протеста откриваме председателството в София Общо девет протеста ще посрещнат в столицата високите гости от Брюксел за старт на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Всички те ще се проведат, утре, 11 януари, в деня на официалното откриване на европредседателството ни.
„Утре в столицата ще се проведат 9 протеста. Всички са в центъра на града. Тези съпътстващи мероприятия ще затруднят придвижването на автомобили и граждани, повече отколкото делегациите", обяви зам.-директора на СДВР Антон Златанов на пресконференция по повод организацията в София за деня на откриването.
„В последно време в столицата се провеждат много протести. Един от протестите ще се състои сутринта - той е подкрепа на Истанбулската конвенция и няма да затруднява движението. Останалите протести са от 17:00 до 20:30 час. Част от тях са свързани с изграждането на втория лифт в Банско - за и против. Провели сме срещи с организаторите и сме ги призовали за разбиране. Съгласували сме маршрути на движение, сборни и крайни пунктове, за да не пречат на делегациите", обясни Златанов.
Ст. комисар Златанов уточни, че едната зона, в която ще има протести е бул. „Витоша", бул. „Цар Освободител", площад „Независимост", пл. „Св. Александър Невски". „Другата зона е от паметника на патриарх Евтимий, бул. „Васил Левски", ул. „Гурко", бул. „Раковски" и пл. „Св. Александър Невски".
„Има на няколко пъти пресичане. Подготвени сме, нямаме притеснения. Утре сме във фокуса на всички европейски и световни медии. Демократична държава сме всеки има правото да изрази мнението си", каза още той. Зам.-шефът на столичната полиция коментира и засилените мерки за сигурност, които се предвиждат в София по време на 6-месечното председателство.
„Това, което се случва като мерки за сигурност от нашата страна ще е под мотото на гъвкавостта. Изискването към службите за сигурност в днешно време - едновременно с мерките за сигурност, които трябва да са адекватни и на добро ниво, трябва да са осигурени и нуждите и правата на гостите и гражданите. Във взаимодействие сме с много институции. Изготвени и проиграни са много варианти, както за предвижване на делегациите, така и по линия на сигурността по линия на съпътстващи мероприятия - спортни, културни, протестни. Концентрацията ни в момента е за 11 и 12 януари, но като цяло напълно сме готови за тези 6 месеца. Самото председателство е възможност за държавата, но и предизвикателство за службите за сигурност.
Предвидените мерки са гъвкави, така че минимално да затруднят трафика и предвижването на гражданите", поясни ст. комисар Златанов. Във връзка със сигурността Антон Златанов заяви, че това, което гражданите ще виждат, са видимите мерки - например засилено полицейско присъствие.
„Успоредно се провеждат и скрити мерки, за да гарантират сигурността и спокойствието в града. От утре сутринта ще се затвори така наречената градска градина на НДК и улиците около Двореца, където ще се паркира ще се извършат проверки. За района на НДК мерките действат от 1 декември до сега, като ще продължат да действат до края на юни месец. Мерките гъвкаво ще се повишат в зависимост от нивото на събитията в София", каза още той.
„Събитията за тези 6 месеца са над 460, около 30 са на високо ниво. Ние ще даваме указания и информация какво и как се очаква да се случва. Призоваваме утре във вечерните часове гражданите да избягват движението в центъра", обясни ст. комисар Антон Златанов.
„Призовавам всеки, ако забележи съмнителни лица, багажи и т.н. да информира МВР, за да се предприемат навременни мерки. Трябва да гледаме националния интерес и адекватно и бързо да разрешаваме проблемите, които биха могли да възникнат", добави той.
10.01.2018, 14:24 часа
914 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha