Протестите – заради липсата на доверие в политиците ни

Протестите – заради липсата на доверие в политиците ни Българското европредседателство официално е открито, но заедно с еуфорията, върви и негодуванието към институциите и властта. Поемането на председателството на Съвета на ЕС изкара редица съсловия като полицаи и екозащитници на протест."Тези шествия бяха създадени от правителството чрез вземане на необмислени решения в края на годината. Да очакваме от българските граждани да се откажат да протестират, само защото някой се притеснява, че ще се изложим, е наивно. Истинската драма е, че българите нямат доверие към политиците ни – затова сме свидетели на толкова много протести", подчерта политологът Христо Панчугов.
В студиото на "Денят ON AIR" европеистът д-р Вихър Георгиев потвърди, че очакването гражданите да не протестират, защото имало шанс да се изложим пред ЕС, е лекомислено.
"Няма как да кажем на хората да спрат да се вълнуват. Протести има, имало е и ще има, независимо от председателството. Но трябва да използваме това време да обясним на българските граждани какво всъщност прави ЕС в дълбочина. Повечето имат потребителско отношение към Съюза. Също така, трябва да стимулираме българите повече да участват в политическия живот", категоричен бе анализаторът.
Мнозина от властимащите, а и от избирателите, се притесняват от вота на недоверие или по-точно що за отзвук би имал той сред еврочиновниците.
"Няма такова нещо като опозиция в коалиция. Нормално е опозицията да внася вот на недоверие именно, когато опонентите им са най-уязвими. Въпросът е какъв ефект ще има от това? Важно е също дали ДПС ще подкрепи този вот", поясни лидерът на "Земеделски народен съюз" Румен Йончев пред Bulgaria ON AIR.
Панчугов добави, че е наивно да се очаква българската опозиция да не се възползва от председателството, особено след като имат мотиви, но е важно дали има смислени основания за вота на недоверие.
12.01.2018, 08:08 часа
910 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha