РЗИ предупреждава: Водата в 3 монтански села не е годна за пиене

РЗИ предупреждава: Водата в 3 монтански села не е годна за пиене Водата от чешмите в селата Георги Дамяново и Меляне вече е годна за пиене, съобщиха от РЗИ Монтана. Хигиенната инспекция отмени забраната, наложена заради високо съдържание на арсен.
През месец август миналата година инспекцията обяви, че водата в двете села е негодна за пиене, заради завишени стойности на арсен. Направените 9 водни проби от средата на ноември до края на 2017 година, са показали, че арсенът е в нормата, до 10 микрограма на литър, съобщи Тихомир Макариев, началник отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ Монтана.
"При извършените 9 последователни пробонабирания от изпитвателна лаборатория при Вик Монтана и лаборатория към РЗИ Монтана се констатира, че питейната вода в посочените населени места отговаря на нормативните изисквания по химичен показател арсен. РЗИ Монтана отменя двете предписания и възлага на кмета на община Георги Дамяново да информира населението в двете села, че към момента водата от водопроводната мрежа е чиста и годна за питейно-битови цели съгласно изискванията на Наредба 9", уточни той
Все още са високи стойностите на арсен във водата в селата Кобиляк, Бели брег и Громшин. От средата на миналата година населението пие вода от водоноски.
"Според последните пробонабирания и анализ от 22.12.2017 г. арсенът е 21 микрограма при максимално допустима стойност 10 микрограма на литър. Поради тази причина предписаните мероприятия за селата Кобиляк, Бели брег и Громшин остават в сила. Водата е негодна за питейни нужди", предупреди Макариев. 
13.01.2018, 16:56 часа
2526 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha