Кои фирми обират лъвския пай, за да санират безплатно с парите ни

Кои фирми обират лъвския пай, за да санират безплатно с парите ни Кои са фирмите, които обират лъвския пай, за да санират безплатно панелки с нашите пари? OFFNews потърси отговор на този въпрос от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а справката, която получихме е доста любопитна.
От нея става ясно, че хасковската фирма Еко Традекс Груп е на четвърто място в цяла България по сключени договори от Националната програма за енергийна ефективност.  Дружеството има договори за саниране на 12 сгради на обща стойност 11 592 687,63, а към 3 октомври миналата година от парите на българските данъкоплатци са ѝ били преведени 9 405 122.19 лева за 10 блока предадени в експлоатация.
Името на хасковската фирма стана популярно покрай скандала с шуробаджанашките назначения на силния човек на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев, заради които той хвърли оставка като депутат, но парламентарното мнозинство не я прие. Наскоро стана ясно, че народният представител е оттеглил искането си да напуска мястото си в НС, след като БСП атакува пред Конституционния съд решението на парламента да не я приеме. 
Преди да лъсне схемата първата братовчедка на Добрев Росица Гаргова бе директор на финансовата дирекция на местната община, а съпругът ѝ Даниел Гаргов е произведен в председател на комисията по бюджет и финанси в местния парламент.
Освен че конфликт на интереси бе очевиден, Гаргов е и акционер в голям брой фирми с много сериозен бизнес - „Еко Традекс Груп“ АД, веригата чейндж бюра "Форуком", пътностроителната "Европът 2005" ООД и много други.
"Еко Традекс Груп" има договор с община Хасково за рекултивация на местното сметище на стойност от 3,336 милиона лева, а освен това получава милиони за саниране по "безплатната" програма. "Европът 2005" пък изгражда и ремонтира общински пътища в хасковско.
От предоставената на OFFNews справка на регионалното министерство се вижда, че към средата на октомври 2017 г. хасковската фирма Еко Традекс Груп има сключени договори за обновяване на общо 12 сгради, както следва: по една сграда в Димитровград и в Любимец, по две сгради в общините Свиленград и Симеоновград, три сгради в Харманли и също три сгради в Хасково. Това превръща фирмата в любимия санировач в цялата Хасковска област. Никоя друга компания няма толкова много сключени договори с общините в региона.
Общо за цяла България само три фирми имат сключени контракти за обновяване на повече сгради, показват данните на МРРБ. Това са „НСК София” ЕООД (21 сгради), "ПСГ" АД и "Техно Строй България" ООД - по 13 сгради.
Като цяло община Хасково се нарежда сред отличниците по програмата за енергийна ефективност. Повече въведени в експлоатация сгради с нова дограма има само в Благоевград, Бургас, Кюстендил и Пазарджик, показват данните на МРРБ.
16.01.2018, 14:51 часа
921 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha