Свободин Колев: БФС смята девическите отбори от Северозапада за втора категория

Свободин Колев: БФС смята девическите отбори от Северозапада за втора категория Треньорът и президент на девическия футболен клуб "Атлетико" /Монтана/ Свободин Колев даде мнението си в социалната мрежа относно конгреса на БФС. Наставникът се изказва критично спрямо това как БФС развива девическия футбол. Публикуваме пълния текст без редаторска намеса:
"БФС СМЯТА ДЕВИЧЕСКИТЕ ОТБОРИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА ЗА 2РА КАТЕГОРИЯ И НЕРАЗВИТИ. ДАЛИ?
Драги ми Български Футболен Съюз!
В навечерието сме на поредната театрална постановка наречена „Конгрес“. Не се учудвам, че така умело го анонсирате. Какво имам в предвид? Обявихте част от вашата програма в която е заложено развитието на детско-юношеския футбол. Още преди евентуалното ви четворно встъпване в длъжност вие изправихте децата от северозапада и не само до стената с опряно автоматично оръжие в тила. Вие убивате детските мечти. Вие плюете върху детския труд. Вие обезценявате труда на треньорите в малки клубове и в аматьорските отбори. ЗАСРАМЕТЕ СЕ!!!
Нека ви похваля как развивате девическия футбол в България.
България през 2019 година ще е домакин на Европейското първенство за девойки до 17 години. Това е страхотно постижение, браво. НО, в какво се състои българското участие и каква секира сте подготвили за децата които са във възрастта за участие?!
Стартирате проект за първенство за девойки до 16 години, нещо което е трябвало да направите още поне преди 1 година. Какви обаче условия сте поставили за участие?
Първо, къде го обявихте официално? Второ, изпращате писма-уведомления със срок и правила за записване, но се оказва, че с предимство за участие са Женските отбори участващи на Държавно Женско Първенство. Европейското не е ли за девойки до 17 години?
Твърдите, че в Северозапада нямало развитие на девойки. Питам, кой и кога дойде да погледне момичетата ни та да твърдите подобно нещо? Кога направихте и дадохте протокол на отборите участващи в даден турнир. Пример – на последния турнир за девойки в град Монтана един от отборите отбеляза 8 гола. БФС може ли да ми каже номер и имена на състезателките отбелязали головете? Защото аз мога!
Според уведомлението ви, това първенство е с цел обогатяване на календара на девойките които ще участват в Европейското първенство през 2019 година. Давате обаче предимство на отбори от Женското първенство, които националните селекционери така или иначе наблюдават. 
БФС поема всички разходи, това също е похвално. Защо тогава не се дава шанс на отбори които нямат финансова или друга възможност за женско първенство, а ги поставяте в графа 2-3 категория?
В уведомлението посочвате също, че във всяка среща ще бъдат допускани по-големи състезателки. Защо? Подстрекаваме нередовните състезатели ли? По правилник по-малки състезатели имат право да играят при по-големи, не и обратното. В същия момент в средата на сезона уведомявате, че се прекратяват турнирите за девойки до 17 години, но ще се съобразите с програмата на Женското първенство. АМА НАЛИ ГОВОРИМ ЗА ДЕВОЙКИ, ЗАЩО ПАК ЖЕНИТЕ?
Питам ви, къде отива труда на всички тези деца и треньорите им, които най-безцеремонно отрязвате? Кажете ми как ние треньорите да накараме момичета да се занимават с футбол, как да ги амбицираме да продължават да тренират и да се развиват в този спорт вместо да са по заведенията и пред компютрите. Как като вие им убивате бъдещето. По този начин целите да унищожите ДЮШ и тези деца да отидат в други клубове наготово. След 1-2 години с тези ваши действия няма да има желание от децата в малките населени места да се занимават с футбол. Отново ще гледаме големите форуми само по телевизията. В световен мащаб девическият футбол е толкова много развит, само в България както е видно го сривате вместо да го развивате.
Господа футболни управници, моля намалете музиката и чуйте гласа на децата. Те имат мечти и стремежи. Недейте еднолично да решавате кой отбор да съществува и кой не. Треньорите и президентите на клубове имат достатъчно добра комуникация по между си за да решат кое дете в кой момент да премине в друг клуб с цел развитие на по-горно ниво. 
Не ни изнудвайте и принуждавайте да си закриваме отборите и клубовете, да пращаме децата си в други отбори при условие, че имаме готовност и желание за участие.
Вижте едни момичета които закривате. Вижте „неразвитието“ на един от северозападните отбори съществуващ само от сезон и половина. Какво повече искате след като северозапада е най-бедния район в България и девическия футбол те първа започва да се развива именно заради такива отбори. 
ВРЕМЕ Е ЗА СПИРАНЕ НА СХЕМИТЕ. ВРЕМЕ НЕЩАТА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ!"
19.01.2018, 13:12 часа
2176 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha