Такива ще са цените на горивата през 2018 г.

Такива ще са цените на горивата през 2018 г. Какви ще са цените на горивата през новата година? Това е по традиция много трудна за правене прогноза (даже да не споменаваме за твърде далечната понякога връзка между световния пазар и цените по българските бензиностанции). И все пак последните данни на Международната агенция по енергетика (IEA) показват, че най-вероятно през 2018 ще имаме колебания около сегашните равнища (60-70 долара за барел брент), без възможности за по-трайно поевтиняване или поскъпване, пише Automedia.bg.
Някои анализатори очакваха цените да тръгнат по-уверено нагоре след решението на ОПЕК и Русия да ограничат добива. Но статистиката на IEA от декември показва, че този процес вече се неутрализира от рязко увеличените добиви на шистов нефт в САЩ.
Американските производители, които не бяха конкурентни при цени около 45 долара за барел, сега отново са в играта и щатският добив се е увеличил с 1,4 милиона барела на ден, до рекордните 10,4 милиона. Изглежда сигурно, че при това темпо САЩ ще изпреварят Саудитска Арабия и ще започнат да гонят Русия като най-голям световен производител.
Прогнозата на IEA сочи леко нарастване на търсенето в глобален мащаб от миналогодишните 97,7 млн. барела дневно до 99.1 милиона. Това ще доведе до лек дефицит през втората част на 2018, когато може да се очаква и леко покачване на цените, но не дълготрайно. "Геополитическата несигурност и твърде динамичното развитие на американския шистов добив означават, че ни очаква година на постоянни колебания", отбелязва в прогнозата си агенцията.
20.01.2018, 14:15 часа
1298 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha