4 общини в област Враца участват в българо-швейцарски проект за домашни грижи

4 общини в област Враца участват в българо-швейцарски проект за домашни грижи Четири общини в област Враца са включени в българо-швейцарския проект "Домашни грижи за достоен и независим живот", който стартира пилотно у нас през 2012 година. Досега в него са вложени близо 3 милиона швейцарски франка, назначени са 17 медицински сестри и 33 домашни работници.
12 медицински сестри и домашни помощници работят в Център „Домашни грижи" във Враца. Сред първите получили социалната услуга още от началото на проекта е Йорданка Хаджиева, която скоро ще навърши 92 години.
Докато в кухнята домашната помощничка мие чинии и подготвя обяда на жената, медицинската сестра проверява кръвното налягане и ѝ поставя инжекция.
Йорданка Хаджиева: Тези момичета са златни. Колко и да ме боли, като я видя усмихната, и аз се усмихвам, защото на нас, възрастните, ни е много тежко. Три пъти в седмицата минават, мерят кръвното, вместо да викаме спешното, те ни се притичват веднага на помощ.
Благодарение на постоянните грижи и лекарски консултации Йорданка се чувства по-добре и посещенията при нея са намалели, защото програмата предвижда съобразяване с конкретните потребности на всеки от болните и самотни хора, за които се грижи.
Доника Ангелова, медицинска сестра: При един от пристъпите на световъртеж падна, но самата тя не пожела да бъде хоспитализирана, тогава нашите посещения бяха ежедневни. За всеки потребител се изготвя индивидуален план за грижи и нашите посещения са в зависимост от техните нужди.
Какво спестявате на възрастните хора, за които се грижите?
Олга Петрова, координатор в Център „Домашни грижи": Като цяло спестяваме тревога и притеснение как ще бъде утрешният ден. Не се налага да бъдат в институции, да напуснат дома си, за да бъдат обгрижвани в дом за възрастни хора например, вкъщи и стените помагат.
Тъй като финансирането от Българо-швейцарската програма приключи, от БЧК са осигурили средства за продължаване на дейността на четирите Центъра „Домашни грижи" до месец април тази година. Надеждите са след това тази социална услуга, доказала своите предимства, да се поеме от държавния бюджет.
28.01.2018, 11:45 часа
1290 1
Коментари

Петко

28.01.2018, 14:30 часа
смешковци кого лъжете бе наемате циганки парите изчезват полувината и кво домашни грижи аре стига с тея лъжи мнго ви се мола знаеме се от един град сме
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha