Монасите се отказаха от мобилните си телефони, смущавали съня и молитвите им

Монасите се отказаха от мобилните си телефони, смущавали съня и молитвите им Монасите от руенската обител "Св. Иван Рилски" над родното село на светеца Скрино, Кюстендилско, се отказаха от мобилна телефонна връзка и вече ползват само аналогов телефон за комуникация със света, информира БНР.
Все още не са ясни причините и мотивите, поради които игуменът Йоан и послушникът Лука от манастира "Св.Иван Рилски" над с. Скрино се отказаха от GSM-връзката си. Пред хора от селото те казали, че така са по-спокойни, по джиесема им звънели и нощно време, което смущава съня и молитвите им. Има и друго обяснение - в руенската обител се служи по канона на Св. Гора Атонска, вероятно джиесемът се счита за светски лукс, от който монасите могат и да се лишат.
С братята може да се направи връзка вече само по аналогов телефон. Не е променено и работното време на манастира - през ден, като понеделник, сряда и петък са почивни. Манастирът следва примера на отшелничеството и посетители в тези дни не се допускат.
11.02.2018, 08:50 часа
672 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha