Изселниците в Турция ще помиряват ДОСТ и ДПС

Изселниците в Турция ще помиряват ДОСТ и ДПС Български изселници в Турция искат преодоляване на конфронтацията между партиите, подкрепяни от етническите турци в България - ДПС и ДОСТ. В град Бурса се състоя конференция на Балгьоч, най-влиятелната неформална организация на българските изселници в Турция, на която бе отправен призив за помирение и преодоляване на конфронтацията между политическите формации, подкрепяни от етническите турци в България.
Почетният председател на Конфедерацията на Балканските румелийски турци Турхан Генджоглу разказа за разговорите, които е провел с лидерите на ДПС и ДОСТ, като подчерта, че "са направени значителни стъпки за помирение".
"Конфронтацията се оказа болезнен и дълъг процес за всички ни", каза Генджоглу, "защото дори близки роднини се озоваха във враждуващи лагери. Но сега е време да загърбим миналото, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето".
Той призова симпатизантите на всяка от формациите да не се поддават на провокации и да не използват езика на омразата и конфронтацията, а да съдействат за сближаването.
"В светлината на обсъдените на конференцията в Бурса въпроси, които са в подкрепа на обединението, предстои да проведем срещи с лидерите на ДПС и ДОСТ, за да ги запознаем с желанието и волята на сънародниците в Турция, и сега още повече вярвам, че ще се постигне обединение", каза още почетният председател на Конфедерацията на Балканските румелийски турци, цитиран от БТА.
В конференцията в Бурса, компактно населен с изселници от България град, участваха председатели на дружествата на българските турци, включени във федерацията Балгьоч, представители на Движението за права и свободи (ДПС), партия ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност) и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), активисти на изселнически организации. 
12.02.2018, 09:48 часа
1610 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha