ЦИК против електронното гласуване

ЦИК против електронното гласуване Централната избирателна комисия иска отлагане на дистанционното електронно гласуване. То трябваше да бъде въведено за евроизборите през 2019 г.
В доклад до парламента, който предстои да бъде разгледан от правната комисия, ЦИК предлага депутатите да обсъдят възможността за отлагане на е-вота.
След проведени симулации от ЦИК посочват, че е-вотът е бърз и удобен за избирателите. Този начин на гласуване минимизира рисковете от недействителен вот и грешки при броенето. Но дистанционното гласуване, макар и удобно за избирателя, все пак изисквало специфични компютърни умения.
“Независимо от възможността да се гласува многократно дистанционно, рискът от контролиран вот е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиени бюлетини”, пише ЦИК.
Освен това предвидените в Изборния кодекс три варианта за гласуване - с хартиени бюлетини, с машини и електронно, щели да оскъпят изборите и да доведат до сериозно забавяне на отчитането на резултатите.
Друг аргумент на ЦИК е забавянето на системата за електронна идентификация. Вместо на 1 януари тази година тя трябва да е готова на 1 януари 2019 г. Ако пък за дистанционното гласуване се ползва електронен подпис, това означава всички българи, живеещи в чужбина, да се върнат у нас, за да получат такъв. У нас нямало и държавен орган или сертифицираща организация, която да гарантира сигурността и надеждността на е-вота, пише "24 часа".
Затова според ЦИК е нужно още време, през което да се изградят и тестват всички нужни системи, които да гарантират надеждно дистанционно е-гласуване.
13.02.2018, 08:20 часа
548 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha