Картофите намаляват риска от инфаркт и деменция

Картофите намаляват риска от инфаркт и деменция За картофите от десетилетия се говори, че са нездравословни и дори здравните власти препоръчват да ги ограничаваме в менюто си.
Британски учени обаче обявиха, че са много полезни и намаляват риска от инфаркт и деменция, съобщи в. "Дейли мейл".
"Картофите са отличен източник на много витамини, макро- и микроминерали, за които много хора харчат пари, за да си купуват хранителни добавки. Те съдържат също каротиноиди и полифеноли, както и доста фибри" - каза проф. Дерек Стюарт от шотландския институт "Джеймс Хътън".
Учените изложиха ползите от картофите и доказателствата за тях в доклад от 60 страници, в който анализираха и предишни трудове по темата. Те призоваха скромният продукт да бъде преоценен заради "ясните ползи за здравето". Специалистите твърдят, че картофите са толкова полезни, че дори човек да яде само тях през целия си живот, "ще остане доста здрав".
"Сравнени с други храни, като плодове, месо и листни зеленчуци, картофите често се смятат за по-лоши източници на витамини и минерали. Това не е правилно" - пишат учените.
Картофите са отличен източник на вит. С, вит. В6, вит. В9. Освен това минералите в тях оцеляват на обработването и високите температури при готвенето. А и те засищат много повече в сравнение с храни със същото въглехидратно съдържание.
Предишни изследвания с много участници показаха, че картофите предпазват от сърдечносъдови заболявания, а замяната на месото с тях и със зеленчуци намалява опасността от инфаркт. Друг труд установи повишена когнитивна функция у възрастните, които редовно ядат картофи. Те спират и влошаването на "плетора от дегенеративни заболявания".
13.02.2018, 12:46 часа
1050 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha