Добрев: Обещахме на бизнеса евтин ток, чакаме резултати

Добрев: Обещахме на бизнеса евтин ток, чакаме резултати От началото на 2018 г. токът на енергийната борса е с около 20% по-евтин, отколкото беше през декември. Това обяви пред bTV депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.
Работодателски организации готвеха протести заради високите цени на електроенергията за бизнеса, но след разговори с властта се отказаха.
„Успяхме да тушираме напрежението на този етап с обещания. Обещанията в следващата една седмица ще се превърнат в реално изпълнени ангажименти”, посочи Добрев. По думите му до кризисната ситуация се е стигнало, след като „една малка група фирми” е изкупила цялата енергия на свободния пазар на 70-75 лв. за мегаватчас и след това я продавала за до 120.
Ангажиментът на правителството е вече топлофикации, заводски централи, когенерации и ВЕИ над 5 мегавата да продават на свободния пазар, а да не разчитат на фиксирани преференциални цени и задължително изкупуване от НЕК. Вместо това държавата ще дава определена премия според вида на производителя.
„С тези промени производителите на енергийната борса ще нараснат от трима до близо 100”, отбеляза Добрев. По думите му в неделя е постигната и рекордно ниска цена на борсата от 24 лв. за МВтч., а от бизнеса посочват, че получават все по-добри оферти от търговците.
Добрев обаче не обясни, как този пазарен механизъм ще попречи на дотираните производители да продават под себестойност и по този начин да ударят по АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток 2, които не продават ток на преференциални цени.
По отношение на т.нар „американски тецове” Делян Добрев изрази мнение, че трябва да се търси диалог както с ръководствата на централите, които произвеждат скъп ток, така и с еврокомисията, която вече не разрешава преференциално изкупуване на произведена еленергия.
Бившият министър посочи, че в този случай не трябва да се търси решение с приемането на нарочен закон, защото това би довело до дълга арбитражна процедура.
По думите му има ясен финансов модел, по който може да се изчисли колко може да се наложи да плати енергетиката вероятно чрез заем от ЕБВР, за да покрие направените инвестиции.
13.02.2018, 14:03 часа
656 1
Коментари

Алоууу "дрийм тийма"

14.02.2018, 09:38 часа
Ей изстърсак алчен, нагъл и грозен, а на народеца знаеш ли колко и какво обещавахте ? Чакаме резултати ! Ама е най-добре да натикат по затворите.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha