Tрансджендър жена кърми бебе за пръв път

Tрансджендър жена кърми бебе за пръв път Tрансджендър жена кърми бебе за пръв път. Медицинският пробив е постигнат с терапия, включваща хормони и стимулация с помпа. През първите няколко седмици след раждането детето, което сега е на шест месеца, се е хранило само с тази кърма, а след това е добавено адаптирано мляко. Възникна въпросът, дали сега вече мъжете ще могат да кърмят, посочва д-р ТамАр Райсмен от екипа, провел процедурата. Такъв въпрос означава обаче да гледаме на трансджендър жената като на мъж, което е трансфобия, изтъква лекаркарката.
30-годишната транссексуална жена се е обърнала към лекарите, когато партньорката й - бременна в петия месец, казала, че на иска да кърми детето. Трансджендър жената изразила надежда, че би могла да поеме тази отговорност. За целта тя е приемала хормони в продължение на шест месеца. Присаждане на гърди обаче не е направено.
Лекарският екип е приложил терапия, която се използва при цисджендър жени – такива, чието чувство за пол съответства на пола им по рождение. Лечението обикновено се прилага при жени, които не са били бременни, а са осиновили бебе.
Докторите са дали на транссексуалната пациентка женските хормони прогестерон и естрадиол и заедно с това са стимулирали гърдите й с помпа. Изписан е бил и домперидон – лекарство против гадене, за което се знае, че увеличава производството на мляко.
Д-р ТамAр Райсмен от болницата „Маунт Синай“ в Ню Йорк, където е постигнат пробива, посочва, че „трансджендър медицината се превръща в част от традиционната медицина.
„Натрупваме повече, базирана на доказателства информация, развиваме стандартизирани грижи и повече репродуктивни възможности.“
„Трансджендър жени са съобщавали в интернет за опити да предизвикат кърмене, но това е първият случай в академичната литература“, изтъква Райсмен. Тя добавя, че случаят е повдигнал въпроса дали сега вече мъжете ще могат да кърмят. Такъв въпрос означава обаче да гледаме на транджендър жената като на мъж, което е трансфобия, изтъква лекарката.
Транссексуалната жена е била в състояние да произведе малко на 236 милилитра кърма на ден. През първите шест седмици след раждането бебето е успявало да се храни само с тази кърма, а след това е добавено адаптирано мляко. В момента детето е на шест месец и продължава да суче.
Редица експерти са въодушевени от резултата и посочват, че това може да доведе до повече случаи на кърмещи трансджендър жени.
17.02.2018, 16:45 часа
1049 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha