Медици посочиха кои хора не бива да ядат мандарини

Медици посочиха кои хора не бива да ядат мандарини Украински лекари от Тернополския областен лабораторен център предупреждават, че прекалената употреба на мандарини може да предизвика алергия и дори стомашно разстройство. 
Специалистите обясняват, че мандарините съдържат киселина, която може силно да раздразни лигавицата на стомашно-чревния тракт. Това важи с особена сила за дебелото и тънките черва.
Диетолозите отбелязват, че тези здравословни проблеми възникват, когато се прекали с яденето на мандарини и посочват най-рисковите групи, които следва да избягват употребата на ароматните цитруси.
На първо място лекарите препоръчват мандарините да не бъдат включвани в менюто на деца, които не са достигнали едногодишна възраст. Именно при тях може да се получат най-силни пристъпи на алергия и стомашно разстройство. Мандарините са много полезни, но те трябва да влязат в детското меню с много малки порции и да се следи дали няма да предизвикат алергична реакция.
Във втората рискова група попадат хората, страдащи от гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника. Мандарините са забранени и за хора, склонни към алергични заболявания - те може да предизвикат изприщвания по кожата и нетърпим сърбеж. 
Проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика също съветва мандарините да се измиват със сапун и четка преди да се консумират. Предупреждението ѝ е във връзка със зачестилите потребителски сигнали тази зима, че се продават мандарини, напръскани с оранжева боя, за да имат по-привлекателен вид. Те боядисват ръцете, а при измиване се отмива целия цвят на плода.
От Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че боядисването на цитруси не е забранено, но повърхностната обработка може да се извършва само с определени вещества. От агенцията твърдят, че те са напълно безвредни, тъй като представляват цветни восъци и гланциращи агенти с органичен произход, които не проникват под кората на плода. Съветът на професор Байкова е все пак е плодовете да се измиват със сапун и четка и тогава да се консумират.
18.02.2018, 08:50 часа
2253 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha