Готвят се още по-драстични мерки за пушенето в заведения

Готвят се още по-драстични мерки за пушенето в заведения Министерството на здравеопазването (МЗ) е решено на нови, по-драстични мерки в борбата с тютюнопушенето. От ведомството предвиждат затваряне на заведенията, при които са установени системни нарушения на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Даденият обект ще се спира от експлоатация за определен срок, предвиждат промени в Закона за здравето.Идеята заведенията-рецидивисти да бъдат затваряни е на неправителствените организации "Коалиция за живот без тютюнев дим" и Сдружение "България без дим", уточнява в. Сега.
Тя предвижда кръчми, в които се пуши, въпреки че имат наложена глоба за повторно нарушение, т.е. при регистриране на трето нарушение, да бъдат затваряни за 6 месеца, а на видно място да се слага табела за причината. Двете организации се мотивират, че има заведения, които са глобявани многократно, но въпреки това в тях продължава да се пуши. Не е ясно дали от МЗ ще се съгласят на толкова тежки мерки, или санкциите ще са много по-леки - например заведенията да се затварят след няколко нарушения, и то само за около месец.МЗ ще предложи и други мерки за по-добър контрол. "Предвижда се управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран", обясняват от ведомството. В момента често актовете, наложени от здравните инспектори, падат в съда, защото по закон отговорността се носи от представляващ юридическото лице, а той обикновено не е в обекта при проверката и актът е издаден на друг. Друга промяна предвижда повече институции да могат да налагат глоби, а не както сега - само регионалните здравни инспекции. Сред тях вероятно ще са МВР, агенцията по храните, инспекцията по труда.Със законопроекта ще се забрани и употребата на наргилета. В момента е разрешено да се пуши наргиле в закрити обществени пространства, няма ограничения и за възраст и те се предлагат и на деца. МЗ обяви, че ще вземе мерки, още в края на лятото на миналата година, но все още няма внесени предложения.
Засега не е ясно ще има ли промени и в друга пробойна при контрола на забраните за пушене - липсата на законов регламент какво точно е закрито обществено пространство. В момента това не е описано нито в закона, нито в наредбата към него, което позволява временни конструкции, покрити и затворени отвсякъде, да се водят открити пространства и в тях да се пуши.
19.02.2018, 08:40 часа
799 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha