Новите собственици на ЧЕЗ Гинка и Славчо - неплатежоспособни кредитополучатели и длъжници на НАП

Новите собственици на ЧЕЗ Гинка и Славчо - неплатежоспособни кредитополучатели и длъжници на НАП Пазарджишките бизнесмени Гинка и Славчо Върбакови, които спечелиха търга за българския бизнес на ЧЕЗ, до неотдавна не са можели да си обслужват банкови кредити. Срещу тях има три изпълнителни дела. Техни имоти са били възбранени и продадени заради необслужвани дългове. Семейството има и дългове към НАП, които все още се водят висящи.
Това показа проверка на "Биволъ" в Имотния регистър след като Гинка Върбакова обяви, че има доверието на мощна кредитна институция, която ще финансира придобиването на ЧЕЗ България със стотици милиони евро.
От Имотния регистър излиза също, че към днешна дата семейството има непогасени дългове към НАП, заради които е вписан запор на техен имот във варненско. С този дълг се занимава друг ЧСИ в изп. дело 20108100400161.
През 2013 г. първо Окръжен съд – Добрич, а след това и Апелативен съд Варна отхвърлил жалба срещу изпълнителното дело с мотива, че дължимите суми към НАП не са заради данъци върху имот, а за друг вид публични вземания.
Неоснователни са доводите на жалбоподателя, че извършеното разпределение е неправилно, тъй като вземането на Националната агенция за приходите не попада под т. 2 на разпоредбата на чл. 136, ал. 1 от ЗЗД, която урежда като второ по ред привилигировано вземане вземанията на държавата за данъци върху определен имот или за моторно превозно средство – от стойността на този имот или на моторното превозно средство, както и вземания, произтичащи от концесионни плащания, лихви и неустойки по концесионни договори. В случая не се касае до вземания за данъци върху имот, а до публични вземания в полза на Държавата, посочени в т. 6 от цитираната разпоредба.
Вероятно става дума за дългове към НАП от успешния енергиен бизнес на Гинка и Славчо. Като съдлъжници по изпълнителното дело са Славчо Иванов Върбаков и пазарджишката фирма БГ ЕНЕРДЖИ, в която Гинка и Славчо те се явяват управители до април 2013, а след това на тяхно място влизат сестрата на Гинка – Теодора и сестрата на Славчо – Малина.
В Имотния регистър няма данни за вдигане на възбраната на имот на Славчо и Гинка заради дългове към НАП.
Този имот обаче вече е бил възбранен от Банка ДСК за друго изпълнително дело с номер 20107900400076, отново за неизплатен дълг.
Сумата на дълга към ДСК не е уточнена в справката в Имотния регистър.
От справка в Имотния регистър по партидата на Славчо и Гинка в службата по вписванията във Варна се разбира, че запорите върху този имот не са вдигнати и до момента.
Това обаче не означава непременно, че дълговете на Славчо и Гинка към ДСК и НАП са висящи.
24.02.2018, 15:25 часа
1475 1
Коментари

Бушони Баце, те т'ва е БГ

25.02.2018, 01:06 часа
Мъ ни дейте така да говорите за бизнеса у мамковинатЪ бие. Уууу се да удумате ората, а они ток шЪ ви даат, ама на върбАков ден :-)
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha