Бойко Борисов лъже балканските страни за реакторите на АЕЦ „Белене“! Няма такива!

Бойко Борисов лъже балканските страни за реакторите на АЕЦ „Белене“! Няма такива! Насред Лондон българският премиер Бойко Борисов изрече няколко неистини по темата за АЕЦ „Белене“. Направи го по време на инвестиционния форум за Западните Балкани, който се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие. В конференцията участваха лидери от Сърбия, Черна гора, Албания, Република Македония, Косово и Босна и Херцеговина.
На форума Борисов се разпали и извади карта, на която бяха нарисувани някакви бъдещи транспортни коридори. Щели да струват над 30 млрд евро. Забрави да каже само, че коридор №8 е планиран още преди повече от 20 години. Преди 24-26 години са проектирани и другите 9 коридора. И тогава Европейската банка за възстановяване и развитие е заявила, че ще отпусне някакви средства. Оттогава не се е случило нищо.
Борисов управлява вече 8 години и правителствата му не са си мръднали пръста по въпроса. Това за коридорите и лъжите за тях.
Голямата дъвка Борисов разтегна, когато заговори за АЕЦ „Белене“. Премиерът заяви дословно: „Нови ядрени реактори за 2000 мегавата, платили сме ги и стоят в кашоните. Да помислим за общ балкански проект за електропреносната система. Днес това би било едно прекрасно решение".
Защо тези думи са 100% неистина?
Това, което сме платили – малко над 600 млн евро, на "Росатом“, са неустойки и оборудване за реакторите. Не самите реактори. Те са много по-скъпи. Цените ги виждате на таблицата.
Цялото оборудване към реакторите трябваше да пристигне в България – на площадката на електроцентралата – до края на 2016 г. Не пристигнаха. След това трябваше да са там до средата на 2017 г. Пак ги нямаше. Няма ги и до края на 2017 г. „Кашоните“, както „експертно“ се изразява Борисов в Лондон ги няма и в момента.
От пресслужбата на Министерски съвет бяха изпратени съобщения до медиите, че през февруари (2017 г.) реакторите са тръгнали и през април ще са в България. По този повод Борисов излита за Иран, където уж щял "да продава беленските реактори". Естествено това се оказа пушилка, защото не можеш да продадеш нещо, което го няма…
Енергийният министър Теменужка Петкова заяви по онова време, че България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ "Белене". По думите ѝ, все още не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на мощностите за втората атомна централа. Така и не е ясно какво е станало с тези преговори.
Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом". След това се похвали, че е възможно Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Сед това темата замря. И досега не е ясно какво въобще е договаряно. 
България до момента е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ "Белене". Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени от страната ни, след като България беше осъдена по арбитражно дело от Русия. Така се твърди, но никой не ги е виждал. Окончателно оборудването трябваше да е тук до средата на 2017 г., но го няма.
Знае се, че уж на 20 януари 2017 г. от цеховете на Ижорските заводи към морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране към България се е извършвало товарене на оборудването, включващо един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора. Браво. Но в Белене ги няма.
Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с графика, съгласуван от АО „Атомстройекспорт“ и НЕК ЕАД. И по този въпрос няма яснота.
РИА "Новости" съобщава в началото на 2018 г., че проектът АЕЦ „Белене“ е в замразено положение и е малко вероятно скоро да бъде размразен. „Ще трябва да се водят нови преговори, за да стане ясно има ли бъдеще този проект“, пише официалната информационна руска агенция. Предполага се също, че ще има предоговаряне на цената за двата реактора ВВЕР-1000, които са поръчани от България. И това се налага, защото българската страна не е спазила предишните договорени срокове. Пак ние сме виновни.
Сегашните цени на ВВЕР-1000 е около 2,9 млрд долара. Ние сме поръчали два - към 6 млрд долара. Да видим сега коя държава от Западните Балкани ще захапе въдицата на Борисов и да извади стотици милиони за проект, който вече почти 40 години не може да се реализира.
В момента над 90% от хората, които са строили, пускали, експлоатирали и дори спирали ядрени реактори вече са извън професията и бизнеса. На високо ниво в енергетиката са предимно изключително некомпетентни и изключително зависими хора. Те водят ядрената енергетика на България към пропаст. Това е мнение на аксперти, изказано през 2017 г.
Йордан Йорданов, бивш ръководител на АЕЦ „Козлодуй“ на свой ред казва: Проектът АЕЦ „Белене“ е като парен локомотив в епохата на електрпомагнитните влакове.
Борисов кани други балкански страни да загробят свои и европейски пари за нещо, което сам е наричал „кална локва“.
Май пак за крадене на милиони става дума.

Фрог нюз
27.02.2018, 10:12 часа
3658 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha