”Теслата” на Мъск може да зарази Марс

”Теслата” на Мъск може да зарази Марс Космическият кабриолет, изпратен в космоса с ракетата "Space X", е най-замърсеният с микроорганизми земен обект, изстрелван в космическото пространство от човечеството за повече от половин век. 
Съответните служби на НАСА проверяват дали космическите превозни средства са стерилни и планират да кацнат на други планети.
Като инвазивни видове, организмите от Земята могат активно да се размножават на друга планета и да унищожават аборигенните организми, ако  такива съществуват. 
Спомнете си, как бактерия  спря  марсианското нахлуване в "Войната на световете" от Хърбърт Джордж Уелс.
"Местната биота на Марс, ако съществува, е застрашена от замърсяване с земния живот", казва Джей Мелош от университета "Пардю" (САЩ).
"Земните организми са по-добре адаптирани, и те биха заразили Марс, а ние завинаги ще загубим възможността да узнаем как изглеждат  тамошните микроорганизми, ако  ги има. 
Службата за планетарна защита на  НАСА не издава разрешения (те не се нуждаят от такива) на космическите превозни средства, които планират да останат на орбита. 
Тъй като за  "Tesla"  не е планирано да кацне където и  да е, кабриолетът не е изчистен и дезинфекциран преди излитане.
- Дори да облъчат външната част на кутията с радиация, двигателят ще бъде мръсен - каза Мелош. 
- Автомобилите не са идеално чисти, а и още повече  има голяма разлика между "чист" и стерилен. 
"Тесла" може потенциално да кацне на Марс, въпреки че това е малко вероятно. Колата е в орбита, която пресича Земята и Марс и най-вероятно в крайна сметка ще удари Земята или Марс , но това евентуално ще се случи след милиони години.
Екстремната температура, ниското налягане и нефилтрираната космическа радиация правят пространството неприветлива среда за живите организми. 
Но те не винаги убиват бактериите, а някои заспиват в космическия вакуум (образуват спори) и се събуждат отново, когато условията позволяват това да се случи. 
 
04.03.2018, 13:15 часа
862 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha