КОБРА се събира на второ заседание заради отровения бивши руски шпионин Сергей Скрипал

КОБРА се събира на второ заседание заради отровения бивши руски шпионин Сергей Скрипал Във Великобритания ще проведе второ заседание на националния комитет за извънредните ситуация, известен като КОБРА, в 17:00 часа българско време в събота, като целта е да се обсъди ситуацията около отровения бивши руски шпионин Сергей Скрипал, това са съобщили от Лондон, съобщи AFP.Руският агент и неговата дъщеря бяха приети на четвърти март в болница, след като са вдишали влияещо на нервната система вещество в един от търговските центрове в Солзбъри. Инцидентът се разглежда като опит за убийство на Скрипал, но това все още не е доказано. Към момента около 180 души, включително химици и военни експерти, разследват случая на място в британския град, опитвайки се да разберат от къде е дошло веществото, за което се предполага, че е или зарин или газ VX.
Вътрешният британски министър Амбър Руд ще председателства извънредното заседание, се уточнява в информацията.Има нова версия за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, стана ясно днес по-рано от британския вестник The Telegraph, цитиран от руската агенция Интерфакс.Според британското издание двамата са били изложени на отровното вещество в дома им. Сержант Ник Бейли е пострадал, след като е посетил дома на разузнавача. Според вестника той е бил там няколко часа, след като Скрипал и дъщеря му са били намерени на пейка пред търговски център.В случая със Сергей Скрипал властите не са смятали, че той има нужда от охрана, защото беше помилван от бившия президент Медведев. Затова и живее под собственото си име. Всъщност е в пенсия. И по правилата на шпионската игра не би трябвало да е мишена. В съвсем друга категория е, за разлика от хора като Олег Гордиевски, който беше изведен тайно от Русия и още живее под чуждо име някъде в Южна Англия". Това коментира в предаването на националното радио „Събота 150“ дългогодишният специалист по Русия в списание „Иконъмист“ и автор на книгите „Новата Студена война“ и „Заблуда“ - за шпионските войни между Изтока и Запада Едуард Лукас.
Лукас определя опита за убийство на Скрипал като опит Великобритания да бъде унизена. "Това е най-вероятно опит да бъде унизена Великобритания - да се види, че тя е безпомощна да направи нещо. Така вероятно разсъждава Русия, базирайки се на опита с Литвиненко“, каза той.„Но има и други важни аспекти. Единият е възможна връзка с руските избори - Путин да е искал да покаже на руснаците, че Русия е много сериозна държава и че може да прави каквото си иска и където си иска по света. Има и конспиративни теории, които не споделям, но не мога и напълно да отхвърля. Например - че това е опит да се окаже натиск на Путин, както с убийството на Борис Немцов. Което, според мен не беше санкционирано от Путин, а Рамзан Кадиров показа, че може да демонстрира мускули в сърцето на Москва".Експертът обясни, че има две версии по отношение на това как отровата е стигнала до Скрипал. "За мен големият въпрос е не каква е била отровата, а как е била администрирана. Две са основните версии. Първата е че това е извършено от убиец, който е дошъл в Солзбъри. А другата - че е била в пакет или колет или подарък, донесен от госпожица Скрипал, дъщерята, когато е пристигнала от Русия“.Лукас сравни и случаите на Александър Литвиненко и Сергей Скрипал.  "Прилика има в дръзката употреба на оръжия за масово поразяване - радиологично в случая на Литвиненко и химическо - при Скрипал.
Експертът коментира и мерките, които британското правителство трябва да предприеме, ако се докаже руска връзка - от атака на притока от мръсни руски пари в британския пазар на имоти и в британската финансова система до "руските шпионски операции тук". "Това трябваше да бъде предприето още преди 10 години. Никак не съм оптимистичен", смята той.Радио „Комерсант“ от своя страна, позовавайки се на британски медии съобщава, че „Форейн офис“, британското разузнаване и контраразузнаване подготвят списък на руски дипломати и други сътрудници на руски държавни  учреждения във Великобритания, които е възможно да бъдат изгонени. Става дума за десетки хора. Възможни са и мерки срещу тясно свързани с Кремъл и живеещи на острова руски олигарси, твърди „Комерсант“ и цитира международния наблюдател Константин Егерт. "Могат да бъдат предприети някакви действия против т. нар. Руски Лондон".Паул Калиниченко от Московската юридическа академия от свя страна смята, че трябва да се изчакат резултатите от разследването. "Не мисля, че може да се стигне до някакви гонения. Ако има някакви мерки, те ще се изразяват в засилването на миграционния режим на границата с Великобритания. Не бива да изпадаме в панически размишления. Трябва да видим как ще се развие разследването по-нататък", коментира той.
10.03.2018, 16:50 часа
1042 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha