50% от хората в активна възраст страдат от пролетна депресия

50% от хората в активна възраст страдат от пролетна депресия Пролетната депресия е състояние което се проявява след дълга зима и продължава цяла пролет. Това каза психологът Христина Краева пред "Фокус".
По думите й пролетната депресия е свързана с много физиологични и психологични проблеми, настъпващи в тялото и психиката на човека.
„Пролетта е време, в което организмът се приспособява и адаптира към нови условия. Време, в което в природата се извършва мощно преустройство, към което тялото ни трябва да се приспособи“, коментира тя.
Както зимната, така и пролетната депресията е следствие от смяната на сезоните и затова тя е разновидност на така нареченото сезонно сетивно разстройство и засяга 50% от хората в активна възраст.
„Други причини може да търсим в намаляването на биологично-активните вещества в храните през зимата и ранната пролет, прекалено суровите пости, повишена чувствителност от атмосферни промени, или серията вируси през зимата. В тези условия възниква състоянието, наречено пролетна дисхроноза“, каза още тя.
Психологът подчерта, че влияние оказват и намалените резерви от витамин Д и изчерпването на елемента магнезий в организма, както и ограничената физическа активност през зимния период и по-малкото количество светлина.
11.03.2018, 13:15 часа
1110 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha