Зараза! Бум на болни от скарлатина във Врачанско

Зараза! Бум на болни от скарлатина във Врачанско Повишаване на болните от скарлатина във Врачанско e отчетена през изминалата седмица от здравните власти в региона, научи BulNews.bg. Само за няколко дни са се заразили нови шестима души, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Наред със скарлатината са установени и два случая на варицела и по един болен от колиентерит и ентероколит.
Наскоро медицински специалисти заявиха, че варицелата е най-разпространената неконтролируема инфекциозна болест в България. Наред с нея сега във Врачанско са в риск и от скарлатината, която засяга най-вече децата от 3 до 13 -годишна възраст. Заболяването се предава по въздушно-капков път, но е възможно заразяване чрез храна и замърсени предмети. Обикновено източник са болните от скарлатина, болни от стрептококови ангини и назофарингити. Типично за това заболяване е развитието на регионални епидемии в обществени заведения. Инкубационният период е 1 - 12 дни, но най-често 2 - 4 дни.
Скарлатината се характеризира с внезапно бурно начало, като първите симптоми обикновено са кашлица, висока температура, болки в гърлото, повръщане, болки по тялото, главоболие и тахикардия. Силно зачервеното и болезнено гърло, увеличени сливици, често покрити с гнойни налепи, както и обрив под формата на дребни червени петънца в слабините, гърдите, корема и шията също съпътстват развитието на болестта.
Грипът и острите респираторни заболявания в областта са ниски, като за миналата седмица са регистрирани 42 случая, допълват здравните власти.
13.03.2018, 08:25 часа
1515 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha