Прилеп бедства в лабораторията на ВиК в Монтана, щъркел зъзне от студ

Прилеп бедства в лабораторията на ВиК в Монтана, щъркел зъзне от студ Еколозите в Монтанско са били залети от редица сигнали през изминалия месец, научи BulNews.bg. Сред тях преобладават такива за бедстващи или пострадали животни.
Сред най-куриозните сведения, на които от регионалната инспекция по околната среда и водите са реагирали, са за бедстващ прилеп в сградата на ВиК в Монтана. Прилепът бил забелязан в изпитателната лаборатория, която се намира на последния етаж в сградата. Животното се блъскало в стените на помещението и било стресирано от присъствието на хората.
При проверката си екоекспертите установили, че екземплярът е от вида малко кафяво прилепче. Видът е защитен и е включен в закона за биологичното разнообразие. Прилепът е пренесен от служител на екоинспекцията в ниша в стената на таванското помещение, откъдето вероятно е влязъл.
Друг необичаен сигнал до инспекцията е подаден от жители на село Николово. Хората съобщили, че гнездо, разположено върху електрически стълб, се обитава от бял щъркел, който заради студеното време можел да измръзне. Еколозите веднага извършили оглед на мястото и установили, че няма данни птицата да е бедстваща.
През миналия месец полицейски служители са уведомили еколозите, че открили мъртва птица при акция за незаконен улов на риба в язовир „Огоста“. Ченгетата предали птицата на експертите, които установили, че е от вида голям гмурец, която е защитен вид по закона за биологичното разнообразие.
За периода е подадена и жалба, че мъж в монтанското село Сумер отглежда диви прасета и сърни. Проверка е установила, че на адреса наистина се отглеждат две диви прасета и две сърни, които не били регистрирани. На стопанина е дадено предписание да подаде заявление за регистрация и да представи документи за произход, маркировка и възраст.
13.03.2018, 08:40 часа
3335 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha