Избраха Меркел за канцлер на Германия за четвърти път

Избраха Меркел за канцлер на Германия за четвърти път Ангела Меркел бе избрана за четвърти път за канцлерка на Германия тази сутрин. Бундестагът се събра на извънредно заседание, на което да гласува кандидатурата й. Общо 709 депутати бяха в залата. От тях гласуваха 692-ма, 4 гласа са невалидни, 364 са гласували с „да”, 315 с „не”, 9 са се въздържали. С това Меркел получи още на първия тур от вота необходимото й мнозинство от 355 гласа и бе обявен аз аканцлерка. Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле попита Меркел дали приема избора и тя отговори: „Да, приемам.”
За гласуването в залата присъства и майката на Меркел – 89-годишната Херлинд каснер. За първи път на избор на съпругата си в Бундестага бе и мъжът на Меркел – професор Йоахим Зауер. До него камерите показаха и един от двамата му синове – Даниел. В 12 часа Бундестагът ще се събере отново за полагането на клетва на новото правителство. Преди това новото правителство и Меркел ще бъдат приети от президента Щайнмайер.
С това, след 171 дни на преговори и несигурност политическата криза в Германия приключи и страната отново има работещо правителство. За първи път в историята на новата република съставянето на кабинет отнема толкова време.
Това правителство е стабилно и ще издържи целия мандат от 4 години, заяви новият министър на икономиката петер Алтмайер. „Обзалагам се на една бира за това”.
Коментари предизвика твърде ниският брой гласували за Меркел от соцалдемократите, както и фактът, че дясно-популистката „Алтернатива за Германия” става най-голямата опозиционна партия в Бундестага. Това означава, че депутатите й ще имат право на първи отговор след всяка реч на Меркел, което обещава доста нервни моменти в германския парламент – от септеври досега „Алтернатива за Германия” си позволи някои почти хулигански прояви от трибуната, а зелените ги обвиниха, че не се свенят да използват националсоциалистически лозунги. В една от най-слушаните речи на депутат от Бундестага бившият лидер на зелените Джем Йоздемир ги нарече расисти. Депутатът от ХДС Армин Шустер пък предупреди: „Тази истерия няма да я издържим 4 години. Да не правим от „Алтернатива за Германия” герои, ако погледнете по-детайлно всичките им проектозакони и оспорвания, ще видите, че те са незначителни и дори юридически погрешни.
Това е най-големият и скъп Бундестаг в историята – 709 депутати влязоха в него. Валят критики и към новата голяма коалиция, че има твърде раздут щат, излишно много държавни секретари и проекти за милиарди евро, които трябва да покрие бюджета.
14.03.2018, 11:38 часа
454 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha