ПГТР-Враца посрещна гости от четири държави

ПГТР-Враца посрещна гости от четири държави Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца днес посрещна гости от четири държави. 31 човека от Португалия, Италия, Турция и Румъния гостуват на гимназията по проект „Постави се в обувките на бежанеца“.
Гимназията организира редица прояви в Дома на науката и техниката, чрез които гостите бяха запознати с традициите в страната ни, културните и природните забележителности. Присъстващите бяха информирани и за работата по проекта.
Разработката е спечелена през 2016 г. с проектно предложение на програмата „Еразъм+“. Срокът за реализация е 24 месеца - от 01.09.2016 г. до 31 август тази година.
„Това е социален проект, основно фокусиран върху  бежанците и имиграцията, в който е заложена идеята, че всеки заслужава да живее достоен живот, според всеобщата декларация за правата на човека. Отправната точка за началото на тази разработка е хуманизмът. От друга страна, този проект е много полезен за нашите ученици - чрез развиване на техните социални умения и социалната им отговорност като самостоятелни личности“, заяви директорката на гимназията Румяна Петрова.
До момента по проекта са изпълнени няколко дейности, като първата е реализирана още през 2016 г. Тогава е била проведена транснационална среща между партньорите. Тогава е извършен първият краткосрочен обмен в град Оурем Португалия. Втората дейност е била свързана с търсене на информация  за имиграцията и бежанците. В тази дейност най-активни са били учениците, които подробно са изследвали информации в медиите и социалните мрежи за имигрантите. С помощта на учителите си младежите са провели среща с бежанци в столицата.
Според Румяна Петрова, срещите с бежанците коренно са променили нагласите на учениците за мигрантите.
В средата на миналата година се състоял и вторият краткосрочен обмен по проекта в град Насауд в Румъния, където са заснети и видеоклипове и е била направена подготовка на документални записи за тях. Третият краткосрочен обмен по проекта се е провел в Турция – Малтепе, Истанбул в края на миналата година, където партньорите организирали социални и доброволчески дейности за принудените да имигрират. Любопитното от срещите на учителите и учениците с мигрантите е, че те не искат да остават в България, а да продължат към страните от Централна и Западна Европа, където смятат, че ще могат да живеят много по-добре.
 
 
19.03.2018, 11:22 часа
969 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha