Учени откриха полза за здравето в наднорменото тегло

Учени откриха полза за здравето в наднорменото тегло Учени от Монреалския университет в Канада установиха, че при увеличаване на телесното тегло се активира свързаният с възпаления протеин невролипин 1, който отговаря за сваляне на излишните килограми, съобщи Лента като цитира MedicalXpress.
Това допринася за т.нар. метаболитно здраво затлъстяване, при което липсват усложнения за сърдечносъдовата система. В човешкия организъм мазнините се съхраняват под формата на триглицериди и холестеринови естери в тъкани, съставени от клетки адипоцити. В зависимост от погълнатите калории адипоцитите изгарят мазнините като източник на енергия или ги натрупват. При прекаленото количество триглицериди и холестерин се активират възпалителни фактори, които увреждат стените на кръвоносните съдове и нарушават функциите на сърдечносъдовата система.
Установено бе, че в мастните тъкани се натрупват също имунни клетки - невролипин-1-положителни макрофаги, които допринасят за отстраняване на излишните мазнини и преразпределянето им в организма, за да се предотвратят негативни ефексти. Експерименти с мишки показаха, че пренасянето на макрофаги посредством трансплантация на костен мозък в организма на гризачите допринася за възстановяване на контрола на кръвната захар.
20.03.2018, 12:10 часа
2010 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha