13 чужденци са наети на работа в Монтана за година

13 чужденци са наети на работа в Монтана за година Голям пробив на пазара на труда са двама спецове -„Техник – механик, роботостроене” – от Русия - с единно разрешение за работа. Машинен оператор за рафиниране на метал от Украйна се труди в едно от промишлените предприятия в Монтана. Заплатите им са над 1000 лева, разкриха запознати.
През 2017 г. в района, обслужван от Бюрото по труда в Монтана са наети 13 чужденци, граждани на държави извън Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария.
Чужди професионални спортисти подсилват спорта – двама от Сърбия, двама от Черна гора, двама от Русия и един от САЩ – с единно разрешение за работа. Те са ненадминати по хъс, качества и издържливост, коментират треньорите им.
Ресторантьори, които държат на факта, че местните си падат по сръбското гурме с пикантна скара са наели четирима майстор- готвачи. Те приготвят специалитети с балкански привкус за местното население с разрешения за сезонна заетост до 90 дни.
За периода от началото на 2018 г. до настоящия момент в района, обслужван от Бюрото по труда в Монтана има валидни четири разрешения на Агенция по заетостта за упражняване на висококвалифицирана заетост на граждани на трети държави във връзка с издаване на „Синя карта на ЕС”. Длъжностите са машинни инженери и инженер-химици. Чужденците са трима граждани от Украйна и един от Русия.
„Вносът на специалисти отвън е свежа струя за развитието на икономиката. Вече е тежест проблема с некачествената работна ръка в Северозапада. Глад има за кадри в металообработването, търсят се и шофьори, шивачки, лекари и др.“, коментират експертите по пазара на труда.
21.03.2018, 09:38 часа
1223 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha