Във Видин отбелязаха Световния ден на поезията

Във Видин отбелязаха Световния ден на поезията Световният ден на поезията - 21 март, беше отбелязан с Поетично матине във Военния клуб във Видин. Представиха се творци от няколко поколения, сред които членове на Дружеството на писателите, Литературен клуб "Иван Деспотов", Детска творческа група "Жар" и Военния клуб. Програмата беше открита със стихотворения на Сашо Лазаров, бивш военен, който пише повече от 30 години. 
"Не съм започнал да пиша от добро. Преживял съм разни неща, за които не ми се говори. Тогава пишех повече за живота ми в армията, в службата, а сега пиша всичко. Даже съм написал, че "Нямам стил определен, Богът пише с мен". През нощта написах за мразовитата пролетна утрин. Обичам да пиша за птички, за пчелички, за децата...От живота съм страшно критичен към всички..."
Стихотворението "Пролет" от Сашо Лазаров беше прочетено от Росица Еленкова, главен експерт във Военния клуб. Поздрав към видинските поети отправиха най-младите творци - второкласници от училище "Любен Каравелов". 
Председателят на Видинското дружество на писателите Ненчо Славчев прочете стихотворенията "Мъгла" и "Мартенско" от най-новата си стихосбирка - "И сенките на птиците летят". Стихове и скечове бяха представени от млади творци от Видин. Програмата е много шарена, обясни поетесата Диана Сиракова, която е и ръководител на Литературния клуб "Иван Деспотов". Според нея в последно време се наблюдава тенденция към едно по-модерно писане на поезия, но и повече са станали хората, които посягат към белия лист:
"Шаблони и правила няма, защото творчеството въобще е вдъхновение. Винаги прави впечатление, че малките посягат много, пишат, но това е нормално, те копират по някакъв начин, но пък това е начин да се срещнат с поезията. Има момент, в който те спират, но тогава ние започваме да ги срещаме с класиката, със съвременните автори... Все пак в основата стои класическата поезия, истинският стих, който е създаден от време оно, както се казва... За един поет е най-важно да бъде честен към себе си и към това, което пише, тоест, ако това, което пишем не е истинско, то не оцелява, времето го отсява... Пожелавам на всички творци да са здрави, да вярват в себе си и да продължават да пишат."
Събитието се организира за трета поредна година с цел да се популяризира четеното, писането и публикуването на поезия във Видин. /БНР
21.03.2018, 15:25 часа
1299 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha