Извънредно заседание в областна администрация Враца заради очаквана висока вълна по Дунав

Извънредно заседание в областна администрация Враца заради очаквана висока вълна по Дунав С писмо на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ областните управители са запознати с информация от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, че се очаква речният отток на Дунав да достигне 11000 м3/s в следващите дни, което налага обявяване на първа степен на готовност при високи води на реката. В тази връзка днес областният управител и председател на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия Малина Николова проведе оперативно заседание с членовете на щаба. На заседанието присъстваха старши комисар Янко Янколов, директор на ОД на МВР – Враца, старши комисар Николай Димитров, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Галина Лещарска и Гриша Босашки, управител на „Напоителни системи“ – ЕАД – клон Мизия.
Обсъдени и приети са конкретни превантивни мерки за намаляване риска от наводнение на територията на областта, включващи организирано денонощно наблюдение на нивата на всички реки и хидротехнически съоръжения, както и на нивото на р. Дунав в общините Козлодуй и Оряхово, определени са критичните участъци за повишено внимание - поречието на река Скът при с. Нивянин, община Борован, при Бяла Слатина и Мизия, поречието на река Огоста при с. Хайредин, язовир „Рогозен 1“, община Хайредин, река Дунав при пристанището на град Оряхово и топлоцентралата при град Козлодуй, направени са работни списъци на домакинствата в заливните зони за готовност при евакуация, описани са републиканските и общински пътни участъци, които може да бъдат залети и маршрутите, по които се пренасочва движението.
В Центъра за спешна медицинска помощ е разработен план за действие при кризисни ситуации, като са определени алтернативни обходни маршрути за достъп на санитарните автомобили и екипите на „Спешна помощ“ до населението. С повишено внимание са двата мобилни екипа в Бяла Слатина, които обслужват община Хайредин. Раздадени са резервни спешни пакети във всички филиали на Центъра за спешна медицинска помощ. Създадена е организация за резервни спешни екипи за осъществяване на евентуални спасителни мероприятия.
Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия поддържа постоянна връзка с кметовете на общини от област Враца с цел проследяване на оперативната обстановка и е в повишена готовност за реакция при възникване на извънредни ситуации.
Превантивните мерки са свързани с дейността на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и се предприемат за ограничаване на рисковете, без да са налице предпоставки за възникване на ситуации, застрашаващи населението и инфраструктурата към настоящия момент.
21.03.2018, 18:10 часа
1708 1
Коментари

Fedia

21.03.2018, 19:45 часа
Miro Typoto, Malina neadekvatnata i po tazi tema i Busa6ki mutrata na SIC, bahti i sbir6tinata, zaebi, kopajat pod danoto GERB. Ostavka, prokleti da ste.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha