Спасители в „умни“ дрехи спасяваха хора в Монтана при земетресение от 7, 2 по Рихтер /снимки/

Спасители в „умни“ дрехи спасяваха хора в Монтана при земетресение от 7, 2 по Рихтер /снимки/ 140 спасители и пожарникари от Грузия, Дания, Турция и Италия разиграха акция по спасяване на жертви на земетресение от 7,2 по Рихтер. Последствията от труса в град Монтана са 1235 загинали, 1900 в неизвестност , Без ток са 20000 души, а 32 000 без питейна вода. В хотел „Интернационал“ се провежда форум на пчеларите и те също трябва да бъдат евакуирани. Свлачище се е активирало в района на язовир „Огоста, но стената не е засегната. Отчасти е затрупан републиканския път Монтана- Чипровци.
Според областния управител Росен Белчев и началника на Центъра за професионална квалификация главен инспектор Генади Горанов най- тежко пострадали са жителите на Монтана и Георги Дамяново. Огнеборците потушават възникнали пожари. Поддържа се връзка с координационните органи на Механизма за Гражданска защита на ЕС. Земетресението е разрушило и една от сградите на Врачанския затвор- 6-тима мъже са на свобода , един от тях е с доживотна присъда. Евакуацията на хората се извършва само от северния и източния изход на областния център. Със заповед на министър- председателя е въведен Национален план за защита при бедствия. Издадена е заповед за бедствено положение в областта. Изграден е и пункт за психологическа помощ. Освен съчувствие местните получават хуманитарна помощ от страните от ЕС. Спасителите от Турция са спасили 9 човека, а 26 са извадени от развалините и са останали живи с тяхна помощ.
Това е малка част от сценария на международното полево учение, което се провежда в областния град и съседните села до края на седмицата.
Учението “Издирване и спасяване при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества” започна вчера и приключва на 23 март.
Турците и грузинците спасяват хора по алпийски способ, при инциденти с голям брой пострадали при катастрофа, спасяват пострадали в тунел на магистрала след срутване, при кални свлачища и лавини. Датчаните ликвидират последиците от възникнали инциденти с опасни вещества. Чужденците използват и кучета за търсене на затрупани под развалини ранени граждани.
Националните и международните екипи провеждат тренировки на полигона към Центъра за професионална квалификация, язовир “Огоста”, в недостроения хирургическия блок на болницата.
В учението участват централни и местните структури, реагиращи при бедствени ситуации МВР, Академията на МВР, монтанската “Охранителна полиция”, Гранична полиция, жандармерията и др.
21.03.2018, 19:38 часа
4786 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha