Президентът на Перу подаде оставка, за да избегне импийчмънт

Президентът на Перу подаде оставка, за да избегне импийчмънт Президентът на Перу Педро Пабло Кучински подаде оставка малко преди гласуване в парламента за негов импийчмънт, което той вероятно щеше да загуби, предаде ДПА. В телевизионно обръщение 79-годишният Кучински заяви, че е направил всичко по силите си въпреки постоянни атаки от опозиционната партия "Народна сила", която по думите му е създала "обстановка, в която е невъзможно да се управлява".
Натискът над Кучински нарасна, след като четирима от 14-те депутати на собствената му партия го призоваха да се оттегли. Парламентът щеше за втори път слез декември да гласува за импийчмънт на президента заради връзките му с корумпираната бразилска строителна компания "Одебрехт". През декември Кучински оцеля на поста си, но този път главната опозиционна партия "Народна сила" показа видеозаписи, в които съюзници на президента се опитват да убедят депутат да гласува против импийчмънт в замяна на инфраструктурни проекти в избирателния му район.
Вицепрезидентът Мартин Вискара ще положи клетва като президент утре, вероятно около 16-17 ч. по Гринуич, предаде Ройтерс. Опозиционният депутат Луис Галарета, който е председател на парламента, съобщи, че всички парламентарно представени сили са се съгласили да приемат оставката на Кучински на пленарно заседание днес.
Всички министри от правителството на Перу са написали заявления за оставка в знак на солидарност с президента Кучински, съобщи министърът на труда Хавиер Бареда, цитиран от ТАСС. "Щом първият вицепрезидент (Мартин Вискара) встъпи в длъжност (като президент), той ще трябва да назначи свой премиер поради оставката на правителството. Ние сме длъжни да предадем портфейлите си на новите министри. Президентът Кучински ни е назначил и е правилно да напуснем заедно с него", каза Бареда.
22.03.2018, 09:17 часа
554 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha