Цената на златото скача

Цената на златото скача Златото поскъпва в хода на сутрешната търговия в четвъртък, въпреки че доларът поевтинява след новините от двудневното мартенско заседание на Федералния резерв на САЩ, става ясно от данните на търговията.
Тази сутрин цената на априлския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк (Comex) се повиши със 7 долара – до 1328,5 долара за тройунция. Стойността на майския фючърс за среброто се увеличи с 0,26 % - до 16,5 долара за унция. Индексът на долара (курсът на долара към кошницата от валута на шестте страни основни търговски партньори на САЩ) спадна с 0,15 % - до 89,64 пункта.
В сряда Федералният резерв повиши основната лихва с 0,25 процентни пункта до 1,5 – 1,75 % годишно. Регулаторът подобри също така прогнозата за ръст на икономиката на САЩ за 2018 г- до 2,7 % с очакване през декември за 2,5 %, за 2019 г. - 2,4 % от 2,1 %.
Прогнозата за инфлацията през тази година остава на нивото от 1,9 %.
Прогнозата за безработицата е понижена до 3,8 % от 3,9 %.
Обичайно повишението на лихвата от Федералния резерв води до поскъпване на долара, което от своя страна понижава котировките на златото, като намалява интереса към търсенето му от страна на инвеститорите, разчитащи на чужда валута.
В случая обаче златото и долара демонстрират обратна динамика.
Както коментират анализатори, цитирани от Ройтерс, спадът на долара отразява разочарованието на инвеститорите, които са очаквали по-ясни коментари от страна на представителите на Федералния резерв по отношение на темповете за затягане на монетарната политика. Регулаторът както и преди залага на три повишения на лихвата през 2018 г.
22.03.2018, 09:25 часа
862 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha