Хърватското правителство прие Истанбулската конвенция

Хърватското правителство прие Истанбулската конвенция Хърватското правителство днес прие единодушно Истанбулската конвенция и заедно със свое тълкуване я изпрати за гласуване в парламента, което предизвика противоречиви реакции в обществото, предаде агенция МИА.
На заседанието на правителството премиерът Андрей Пленкович каза, че Истанбулската конвенция е най-важната политическа тема през последните дни, и подчерта, че в нея "няма скрити намерения, няма джендър идеология или трети пол".
"Трябва да кажем няколко неща, които хърватската общественост трябва да осъзнае, когато заема позиция по този въпрос. Тази конвенция е приета в рамките на Съвета на Европа. Свобода, демокрация, човешки права и върховенство на закона - това са четирите стълба на Съвета на Европа", каза Пленкович, цитиран от БТА.
В тълкуването на конвенцията, изпратено в парламента, между другото се казва, че според хърватското правителство цел на конвенцията е защитата на жените от всички форми на насилие, както и предотвратяване и борба с насилието над жени и семейното насилие.
Република Хърватия смята, че разпоредбите на конвенцията не съдържат задължение за въвеждане на джендър идеология в хърватската правна и образователна система, нито задължение за промяна на дефиницията на брака в конституцията, се казва още в документа.
По-рано противниците на Истанбулската конвенция в Хърватия заявиха, че ако тя бъде приета, ще искат референдум за нея.
Според проучване на агенция Ипсос 31,9 процента от хърватските граждани подкрепят изцяло Истанбулската конвенция, а 34,1 процента я подкрепят по принцип, 22,8 процента са против нея, а 11,2 процента нямат определено мнение.
22.03.2018, 15:36 часа
711 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha